Hoti: Podela Kosova skinuta s dnevnog reda, više je niko ne pominje

Vesti 18. jul. 202022:13 > 22:14
Podeli:
Izvor: N1

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da neće biti podele Kosova i da je teritorijalni inegritet tema koja je skinuta sa dnevnog reda i koju više niko ne pominje.

Hoti je u objavi na Fejsbuku poručio da je, zajedno sa međunarodnim prijateljima, vratio Kosovo tamo gde pripada.

„Nakon narušenih odnosa sa EU i SAD, sada imamo podršku svih za cilj dijaloga, a to je međusobno priznavanje i normalizacija odnosa. Za mesec dana smo uklonili iz bilo kakve rasprave temu teritorijalnog integriteta Kosova, koju niko više ne spominje“, istakao je kosovski premijer, prenosi Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, takav pristup dijalogu je legitiman i jedini, a vreme izolacionističke politike i straha od sukobljavanja je prošlo.

„Odlučno i hrabro izbegli smo ćorsokak i izolacionistički pristup i preuzeli državne odgovornosti u dijalogu. To smo učinili bez ustručavanja, pošto smo vođeni principom očuvanja teritorijalnog integriteta i jedinstva države, kao i potpunim poštovanjem ustavnosti“, poručio je Hoti.

Kako je naveo, niko ne bi trebalo da se oseća uznemirenim zbog normalnosti koju gradi, jer je to i u njihovom najboljem interesu.

„Naši jasni principi i iskrenost pred međunarodnim partnerima omogućavaju nam da budemo rame uz rame sa njima i daju nam garanciju za dijalog u najboljem interesu Kosova i njenih građana“, naglasio je Hoti.

Istakao je da će to biti sporazum koji Kosovu daje ono što zaslužuje, da bude ravnopravno i integrisano u veliku evroatlantsku porodicu.