Obrenovac godinu dana čeka na Centar za hemodijalizu

Vesti 20. maj. 201518:36 > 18:53
Podeli:
Izvor: N1

Centar za hemodijalizu u Obrenovcu ne radi od prošlogodišnjih poplava. Pacijente koji su na vrhuncu nestrpljenja, danas je dočekala vest da su radovi na renoviranju službe za dijalizu konačno počeli.

Ostaje pitanje zašto se toliko čekalo?

Ako ste te nesreće da ste jedan od 60 Obrenovčana kojima je potrebna hemodijaliza – ne gine vam vožnja od 60 kilometara. Jer toliko je dug put koji zbog terapije morate da pređete svakog drugog dana.

Pacijenti se žale, nekad se prevoze u kombiju koji nema sedeća mesta, koji je samo za prevoz ležećih pacijenata i samim tim nije adekvatan za bolesnike na dijalizi.

Sve to, jer adresa za dijalizu već godinu dana nije u Obrenovcu, nego u Beogradu. A termin – samo u večernjoj, trećoj smeni, pa pacijenti kući stižu oko 23, nekad i 23.30.

Obrenovački centar za hemodijalizu i danas izgleda doslovno kao da ga je izbacila poplava.

Dovoljno je samo da dođete ispred Službe za hemodijalizu obrenovačkog Doma zadravlja i shvatite zašto lečenje ovde nije moguće. Poplave kao da ovde nisu bile pre godinu dana, već kao da se voda povukla juče.

A radovi na obnovi počeli su tek danas. Prva žena Doma zdravlja tvrdi da su razlog za to procedure i želja da novi centar krasi kvalitet.

„Godinu dana koji su iza nas su godina intenzivnog rada na pribavljanju svih dozvola koje su bile potrebne, projektovanja i svega onoga što je zahtevao jedan ovako kompleksan Centar za hemodijalizu”, rekla nam je Maja Todorović.

S pitanjem da li je moglo brže, pacijenti su pokucali i na vrata opštine, kao i N1. Dali su kažu sve od sebe, ali za čekanje su, paradoksalno, „krivci“ oni koji su za renoviranje odrešili kesu.

„Mi smo u situaciji da prema donatorima budemo snishodljivi, da im pružimo sve moguće informacije, ali prosto nismo u situaciji da ih ubrzamo”, kaže Nenad Bjelica iz opštinske uprave.

U idealnom slučaju ova zgrada biće kao nova u avgustu. Do tad, pacijenti će morati da se, zbog zdravlja, pripreme na još stotine letnjih, vrućih kilometara.

Više o ovoj temi u prilogu Adama Santovca: