Borel o dijalogu Beograda i Prištine: Raspravljalo se o nimalo lakim temama

Vesti 17. jul. 202022:07 > 22:21
Podeli:
Izvor: Tanjug / Marina Maksimović

Visoki zvaničnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel ocenio je da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan trenutak za njega i za EU i dodao da je to jedan od njegovih glavnih prioriteta, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Komentarišuči sastanak u četvrtak u Briselu, na kojem su se pod pokroviteljstvom EU sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, Borel je rekao da je to bio važan trenutak. 

„To je bio važan trenutak za mene i Evropsku uniju. Dijalog, koji je EU počela da olakšava 2011. godine, u srži je onoga što želimo da uradimo na Zapadnom Balkanu“, rekao je Borel i dodao da je to jedan od njegovih glavnih prioriteta. 

POVEZANE VESTI:

Borel je zahvalio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuleu Makronu na poruci podrške dijalogu Beograda i Prištine organizovanjem sastanka u Parizu.

Osvrćući se na sastanak, Borel je rekao da se raspravljalo o nimalo lakim temama. 

„Proveli smo celo popodne i deo večeri u intenzivnim razgovorima sa dva partnera. To nisu bile lake rasprave. Teme su bile nestale osobe, raseljena lica, a to su veoma osetljiva pitanja i osnovni su delovi (u procesu) pomirenja. Takođe smo razgovarali o ekonomskoj saradnji, koja za mene predstavlja budući vezu između Kosova i Srbije. Pripadaju istom području i putuju na isto odredište – Evropu“, rekao je on.

U budućnosti bi njihovi ljudi, kapital i dobra trebalo slobodno da se kreću, oni bi takođe trebalo zajedno da rade na razvoju ekonomije i infrastructure, rekao je Borel i dodao da je to od obostrane koristi, i da je EU je uložila mnogo napora u stvaranje okvira za takvu saradnju.

„Naš rad sa predsednikom Vučićem i premijerom Hotijem tek počinje. Moramo puno da postignemo zajedno za dobro Srbije, Kosova i Evropske unije. Poštujem činjenicu da su u četvrtak izneli svoja stajališta pošteno i konstruktivno, čak i dok je bilo neslaganja“, rekao je Borel.

Dodao je da je „impresioniran“ činjenicom da su bili spremni i željni da nastave posao. 

„Zamolili smo ih da pošalju svoj tim već sledeće nedelje, tako da ne gubimo vreme. I sastaćemo se sa predsednikom Vučićem i premijerom Hotijem u septembru. Radujem se što ću raditi s njima i drago mi je što možemo računati na dugo diplomatsko iskustvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka na ovom složenom zadatku“, naveo je Borel.