Rasprava o žalbama na presudu Ratku Mladiću zakazana za 24. i 25. avgust

Vesti 17. jul 202018:05 > 18:12
Peter Dejong / POOL / AFP

Rasprava o žalbama na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH, zakazana je za 24. i 25. avgust, saopštio je međunarodni sud u Hagu.

Stanje u postupku, sudije će prethodno sa braniocima i tužiocima razmotriti na sednici zakazanoj za 24. jul.

Mladiću i njegovim braniocima, sudije su, današnjom odlukom, ostavile da izaberu da li će biti prisutni u sudnici ili će u raspravama učestvovati preko video veze.

Sudskom sekretarijatu, apelaciono veće je naložilo da u sudnici obezbedi sve uslove za bezbedno odvijanje rasprave u skladu sa preventivnim merama protiv koronavirusa.

Odbrana je prethodno sugerisala da raspravu nije moguće održati zato što se general Mladić nije dovoljno oporavio od operacije polipa digestivnog trakta, kojom je podvrgnut 28. marta, i teške anemije koja je usledila.

Branioci su tražili i da pre rasprave bude utvrđeno da li je Mladić spoznajno sposoban da u postupku učestvuje.

U današnjoj odluci, apelaciono veće je, međutim, citiralo nalaze lekara da se „bez obzira na zabrinutost u vezi sa, između ostalog anemijom, Mladić u velikoj meri oporavio od operacije“ i da „nema razloga zbog kojeg bi on bio fizički nesposoban da učestvuje u raspravi“.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Ratka Mladića (78), Haški tribunal je 2017. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor.

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Prvostepenom presudom, Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Na tu presudu žalbe su uložili i branioci i tužioci. Rasprava o tim žalbama, kojom će proces praktično biti okončan, prvobitno je bila zakazana za 17. i 18. mart, ali je odložena zbog operacije kojoj je Mladić bio podvrgnut 28. marta.

Od drugog termina za raspravu, 16. i 17. juna, veće je odustalo zato što četiri njegova člana nisu imala letove iz Afrike za Holandiju usled ograničenja zbog pandemije koronavirusa.

Mladić je u pritvoru u Sheveningenu od juna 2011. godine.