Novi detalji u slučaju Jovanjica: Blekberi, privođenje…

Vesti 16. jul 202019:31 > 19:33
N1

Optužnica za aferu Jovanjica dostupna je javnosti. Birn je prema zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, imao uvid u slučaj koji Predraga Koluviju i još devet osoba tereti da su uzgajali velike količine kanabisa. U optužnici na čak 396 strana navode se i do sada nepoznati detalji, koje je izneo i Slobodan Milenković, načelnik Odeljenja za narkotike beogradske policije.

Načelnik Odeljenja za narkotike Slobodan Milenković vozio se 13. novembra prošle godine auto-putem ka Nišu. On i još dve operativne ekipe krenuli su na poseban policijski zadatak, kada ih je, kako se navodi u optužnici do koje je došao BIRN, pretekao „Audi 8“ u kom je na suvozačevom mestu bio vlasnik, sada ozloglašene kompanije za proizvodnju zdrave hrane „Jovanjica“ Predrag Koluvija.

Milenković je u svom iskazu rekao da mu je, nakon zaustavljanja agresivni Koluvija pokazao legitimaciju, za koju je tvrdio da mu je izdao kabinet ministra policije, što mu je bilo sumnjivo, pošto mu je vlasnik „Jovanjice“ bio od ranije poznat kao prodavac droge.

„Inspektor Milenković nije naveo koliko mu je bilo poznato da je Koluvija bio trgovac narkoticima, ali se postavlja pitanje da li su sa time bili upoznati i najviši državni funkcioneri koji su 2016. godine posećivali ovo imanje i to sve u pratnji kamera“, kaže Jelena Veljković, BIRN.

Milenković je potvrdio i da Koluvija nije odmah priveden.

POVEZANE VESTI

 „On se nalazio u jednom specifičnom položaju, nije bio zadržan, bio je predmet istrage zato što je pokazao službenu legitimaciju, i zato što je policija zatekla predmete na imanju, ali do konstatacije tužioca Borke Jovanović da se on zadrži, on nije bio zadržan i nije bio tretiran kao uhapšeno lice, on je bio slobodan“,
naveo je Slobodan Milenković, načelnik Odeljenja za narkotike beogradske policije.

Kako prenosi BIRN, načelnik odeljenja za narkotike je rekao i da je Koluvija kod sebe imao četiri telefona, te da mu se čini da je na jednom od njih – Blekberiju, namerno osam puta ukucao pogrešnu šifru kako bi se sadržaj na uređaju obrisao.

Novinarka Jelena Veljković kaže – upravo je taj deo Milenkovićevog iskaza o Blekberiju veoma indikativan, jer je na pitanje tužioca da li je bilo ko od policajaca pokušavao da otključa navedeni telefon odgovorio odrično.

„Zbog čega je onda u svom javnom obraćanju pred kamerama MUP-a u januaru ove godine rekao, citiraću ga ponovo – ni u jednom segmentu ove obrade nije pronađena bilo kakva veza između porodice Vučić sa navedenim slučajem. Dakle, zbog čega je onda pred kamerama rekao da ni u jednom segmentu nije utvrđena ta veza kada mu, evo sada znamo, taj jedan segment, odnosno Blekberi telefon tada nije bio dostupan, očigledno ni kasnije“, rekla je ona.

Milenković je u iskazu naveo i da mu je bilo specifično to što se na licu mesta odmah „pojavio radnik MUP-a Milan Kendija, koji je rekao da ga je tu neko poslao.

„Međutim, Milenković je tužiocu rekao: „Ja sam posumnjao u to jer sam znao da je on zapravo u rodbinskim odnosima sa Koluvijom i da je na plantaži „Jovanjica“ bio zadužen za obezbeđenje određenog objekta“, dodaje Veljković.

Osim iskaza načelnika Milenkovića, u optužnici se navode detaljno sve prostorije u kojima je uzgajana marihuana, kao i to da su pronađene ukupno 404 lampe, 20 filtera, 25 ventilatora i 38 klima uređaja, a oduzeta je ukupno 1.7 tona kanabisa.

Predrag Koluvija i još devet osoba terete se da su u periodu od maja 2016. do novembra 2019. na teritoriji Stare Pazove i Inđije uzgajali i radi prodaje čuvali kanabis sa THC-om višim od 0,3 odsto.