Šešelj: Predata žalba Ustavnom sudu na izveštaj RIK, tražimo ponavljanje izbora

Izbori 2020 16. jul. 202014:12 > 14:23
Podeli:
Izvor: TANJUG/ RADE PRELIC

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da je Ustavnom sudu predao ustavnu žalbu, kojom je zatražio da se poništi izveštaj o ukupnim rezultatima junskih izbora u Srbiji, koji je usvojila Republička izborna komisija, kao i postupak dodele mandata poslanicima, koji je RIK sproveo u sredu na osnovu tog izveštaja.

POVEZANE VESTI

Na konferenciji za novinare u sedištu SRS, Šešelj je rekao da sednica RIK uopšte nije ni održana, iako su iz tog tela tvrdili da su članove kontaktirali putem mejla.

„Ali kako može da se održi sednica bez elektronskih potpisa, odnosno bez garancije identeta učesnika sednice? A bez te sednice nema ni izveštaja o ukupnim rezultatima izbora“, rekao je Šešelj.

On je podsetio da se pred Upravnim sudom vodi više stotina postupaka koji se tiču rezultata izbora i da nije moguće da se okonča izborni postupak i dodele mandati poslanicima dok se ti postupci ne završe.

„Zahtevao sam da Ustavni sud odredi privremenu meru i rešenjem zabrani konstituisanje novog saziva skupštine. To podrazumeva da oni sa tim rešenjem idu na RIK i da RIK onda poništi ove izbore i zakaže nove. Izbori se moraju poništiti, nezavisno od onoga što smo govorili o svim izbornim nepravilnostima“, rekao je Šešelj.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Šešelj je rekao da je na te razgovore trebalo da ide predsednik Vlade ili ministar, a ne predsednik Republike i ocenio da je pogrešno i za Aleksandra Vučića i za Srbiju to što on želi da bude „svakom loncu poklopac“.

„Čuli smo i da su na dnevnom redu dve tačke – nestali i interno raseljeni i ekonomska saradnja. Više puta smo ponavljali da, dok se ne realizuje Zajednica srpskih opština (ZSO), nema otvaranja novih pitanja. Nikada nam neće realizovati ZSO, a to je obaveza iz prvog paketa Briselskog sporazuma. O čemu dalje da pričamo dok se to ne ostvari“, upitao je Šešelj.

On je ocenio da je inicijativa u Predstavničkom domu u SAD da je zločin u Srebrenici 1995. godine bio genocid i da se zabrani negiranje tog stava izrazito antisrpska i da će predstavljati otvoreni neprijateljski akt prema Srbiji koji će SAD isključiti iz bilo kakvih daljih pregovora u budućnosti, ako bude usvojen.

„Ko smatra da je u Srebrenici bio genocid, nemamo o čemu da razgovaramo. A pogotovo ako neko na silu pokušava da spreči da se priča da to nije bio genocid. Ja sam tu tezu opovrgao na 3.300 strana u svojoj trotomnoj knjizi“, rekao je Šešelj.

Šešelj je dodao da je i ta inicijativa, i najava da će prioritet biti rešavanje slučaja braće Bitići, neka vrsta pritiska na Vučića i da je sada pitanje kako će on na te pritiske reagovati.

Lider radikala je rekao da je Vučić „brutalno sproveo izbore“ i SRS „na veštački način“ odstranio iz skupštine izbornim akrobacijama, kojima je pokazao da su radikali dobili manje od tri odsto glasova.

„To je uradio jer smo mi najveća pretnja svakome ko planira da uradi bilo šta protiv Kosova. Ali mi ćemo se i kao vanparlamentarna stranka grčevito boriti da se Kosovo sačuva u sastavu Srbije“, rekao je Šešelj.

Sve o izborima čitajte na stranici Izbori 2020.