Sve više beskućnika u Srbiji

Vesti 20. maj. 201515:49 > 15:52
Podeli:
Izvor: Freeimages.com

Specijalni izvestilac UN za adekvatne uslove stanovanja Leilana Fara rekla je da je zabrinuta zbog toga što većinu programa socijalnog stanovanja u Srbiji finansira EU, što nije održivo rešenje, kao i zbog porasta broja beskućnika.

U razgovoru sa članovima tri skupštinska odbora Leilani Fara je ocenila da postoje veoma kvalitetni programi socijalnog stanovanja, ali da postoji prostor da se stanje u ovoj oblasti poboljša.

U saopštenju iz parlamenta navodi se da je Leilani Fara razgovarala sa članovima Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije.

Izvestilac UN Leilana Fara zabrinuta zbog toga što većinu programa socijalnog stanovanja u Srbiji finansira EU.

 Predsednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Vesna Rakonjac govorila je o aktivnostima koje se preduzimaju kako bi se stanje u oblasti socijalnog stanovanja unapredilo i kao najvažnije navela donošenje zakona i usvajanje Nacionalne strategije socijalnog stanovanja i uredbe Vlade kojom se utvrđuje redosled prvenstva zakupaca stanova, korisnika usluga socijalnog stanovanja.

Vesna Rakonjac je rekla da je u Srbiji planirano zatvaranje izbegličkih centara, s obzirom da su obezbeđena finansijska sredstva za zbrinjavanje svih korisnika izbegličkih centara.

Govoreći o aktivnostima na lokalnom nivou, Vesna Rakonjac je rekla da u 42 opštine Srbije postoji oko 1.000 stambenih jedinica za socijalno ugrožene, od čega su pripadnici romske nacionalne manjine korisnici oko 19 odsto tih stambenih jedinica.

Mere fiskalne konsolidacije koje sprovodi Vlada Srbije ne obuhvataju socijalna davanja, već su usmerene na zaštitu najugroženijih kategorija stanovništva, rekla je Vesna Rakonjac, navodi se u sapštenju.

Poslanica Zlata Đerić je kao mogućnost unapređenja stanja u ovoj oblasti navela donošenje izmena Zakona o socijalnom stanovanju kojima bi se investitorima ponudila mogućnost da doniraju besplatne stanove za socijalno ugrožene u zamenu za smanjenje pojedinih taksi za izgradnju.

Narodna poslanica Branka Bošnjak je ocenila da bi prostornim planovima trebalo jasno da se definišu zone namenjene socijalnom stanovanju. Aida Ćorović je rekla da u Srbiji, koja prolazi kroz period tranzicije, treba preduzeti dodatne aktivnosti, posebno na lokalnom nivou, kako bi se stanje u oblasti ljudskih prava popravilo, piše u saopštenju.