Protest ispred Vlade Srbije, traži se oslobađanje "političkih zatvorenika"

Tanjug/Tara Radovanović

Ispred zgrade Vlade Srbije okupili su se aktivisti Združene akcije "Krov nad glavom" i Socijaldemokratske unije, koji traže oslobađanje "političkih zatvorenika" i utvrđivanje odgovornosti policijskih funkcionera za, kako su naveli, nasilje nad učesnicima nedavnih protesta u Srbiji. Oni su svoje zahteve predali Vladi Srbije i, kako su poručili, otvoreni su za odgovore nadležnih.

Aktivista Združene akcije „Krov nad glavom“ Ivan Zlatić izjavio je za N1 da direktor policije Vladimir Rebić mora biti smenjen, kao i da svi pripadnici policije koji su učestvovali u nasilju nad građanima, moraju biti procesuirani.

POVEZANE VESTI:

Jer, upozorio je, ako policijska brutalnost nad građanima postane nova normalnost, „onda možemo da se pozdravimo sa bilo kakvim aktivizmom i društvenim organizovanjem“.

„Ovo će biti kraj društva. zato je važno da se zaustave i kazne“, poručio je Zlatić.

Na pitanje koliko je građana uhapšeno na protestima, Zlatić je rekao da još ne postoji jedinstvena evidencija, ali da se, prema informacijama više različitih stranaka i udruženja, iza rešetaka nalazi više desetina ljudi.

Istakao je i da je većina uhapšenih optužena za vređanje službenog lica što je, prema njegovim rečima „stari policijski trik“ koji se primenjuje nad obespravljenim građanima, naročito Romima.

„Samo zato što su Romi, uskraćuju im se prava, a sud tradicionalno više veruje policiji nego građaninu“, kazao je Zlatić.

Kazao je i da niko nije protiv razumnih mera za suzbijanje koronavirusa, ali da je arogantna najava predsednika Vučića o uvođenju policijskog časa i svaljivanje krivice na građane, izvela ljude na ulicu.

Ispred zgrade Vlade Srbije okupilo se oko 20 aktivista i građana, a na ulazu je postavljen transparent na kome piše „Novac u zdravstvo, ne u policiju“.

Građani nose transparente „Šta ćete kad ostanete bez suzavca“ , „Bolnice, ne zatvori“ i „Smrt fašizmu sloboda narodu“.