Stefanović: Terorističke grupe nisu "oslobodilački pokreti"

Vesti 20. maj. 201513:48 > 13:56
Podeli:
Izvor: Tanjug/Marko Đoković

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u Tirani da se ne sme dozvoliti da se terorističke organizacije nazivaju oslobodilačkim pokretima i da takvi pokreti "ne smeju biti plašt iza koga se krije ekstremistička ideja".

Pročitajte još:

 „Ne postoji univerzalni model suprostavljanja ovom globalnom fenomenu, ali svakako treba kontinuirano raditi na sprečavanju radikalizacije grupa ili pojedinaca. Ne smemo dozvoliti da se terorističke organizacije nazivaju oslobodilačkim pokretima, jer se cilj delovanja i udruživanja terorista može lako prepoznati“, rekao je Stefanović na Regionalnom samitu o borbi protiv nasilnog ekstremizma u Tirani.

On je na sesiji „Jačanje veza sprovođenja zakona u zajednici za borbu protiv nasilnog ekstremizma“ istakao da ideologija nasilnog ekstremizma svakog dana sve veća pretnja i najveći bezbednosni izazov kome se svi moraju zajednički i odlučno suprotstaviti.

Prema njegovim rečima, „na svaki pokušaj udara ekstremista treba odgovoriti snažno i beskompromisno“.

„Najnovija događanja u Kumanovu, ali i nedavni napad na policijsku stanicu u Zvorniku, potvrđuju da je terorizam sve prisutniji i predstavlja ozbiljnu pretnju demokratskim načelima i slobodama i glavni je oponent ljudskih prava. Zato je neophodan jedinstven i snažan odgovor svih država“, naglasio je Stefanović.

On je podvukao da je cilj Srbije da pronađe i procesuira sve za koje postoji sumnja da propagiraju radikalnu ideologiju.

„Pojačali smo i kontrolu na graničnim prelazima, jer želimo da presečemo najvažnije izvore finansiranja terorističkih grupa, koji proizilaze iz ilegalne trgovine oružjem, narkoticima, ljudima“, objasnio je ministar.

Stefanović je precizirao da je u saradnji sa susedima samo tokom prošle godine u zajedničkim kontakt – centrima prema Mađarskoj, Bugarskoj, Makedoniji i Hrvatskoj, razmenjeno skoro 300 informacija od operativnog značaja, koje su rezultirale suzbijanjem različitih vidova kriminala i onemogućavanjem širenja nelegalnih poslova odakle se deo novca preusmerava ka terorističkim organizacijama.

„U prva četiri meseca ove godine sa kolegama iz SAD, Nemačke, Francuske, Austrije, Velike Britanije, Italije i Španije, ali i s drugim inostranim partnerima, razmenili smo 611 operativnih informacija“, dodao je Stefanović.

U cilju sprečavanja finansiranje terorizma kroz legalne tokove, kako je naveo Stefanović, Srbija je veliku pažnju posvetila je finansijskim istragama.

„Pomno pratimo puteve novca koji dolazi od organizovanog kriminala i koji predstavlja jednu od baza za pomoć nasilnom ekstremizmu“, upozorio je on i dodao da su zahvajujući proaktivnom pristupu i velikom broju finasijskih istraga, u poslednjih šest meseci donete naredbe o privremenom oduzimanju i naredbe o zabrani otuđenja velikog broja nepokretnosti, čija je vrednost prelazi 11 miliona evra.