Ukinute presude naučniku Vladimiru Mentusu i aktivisti Igoru Šljapiću

Vesti 14. jul 202022:23 > 22:29
REUTERS/Branko Filipovic

Prekršajni apelacioni sud ukinuo je dve presude Prekršajnog suda u Beogradu protiv Vladimira Mentusa i Igora Šljapića, koji su bili osuđeni na po 30 dana zatvora. Oni bi večeras trebalo da budu pušteni iz zatvora u koji su odvedeni odmah nakon presude, rečeno je Insajderu u Prekršajnom sudu u Beogradu.

Obojica su osuđena pod optužbom da su vređali policajce tokom protesta u subotu uveče u Beogradu. Nakon odluke Prekršajnog apelacionog suda, postupak će biti ponovljen, piše Insajder.   

„Te dve presude su ukinute i biće vraćene na ponovno odlučivanje. Mi smo odmah uručili odluke advokatima i prosledili zatvorskoj jedinici. Oni će večeras biti pušteni iz zatvora“, rečeno je Insajderu u Prekršajnom sudu.

Ova dva slučaja izazvala su najveću pažnju javnosti. Mentus je doktor nauka i član Instituta društvenih nauka, dok je Igor Šljukić član incijative Krov nad glavom. Obojica su osuđeni po hitnom postupku, a svedoci protiv njih bili su policajci koji su ih uhapsili. Njihove kolege tvrdile su da su obojica mirno protestovala i da im nije omogućeno da imaju advokata.

POVEZANE VESTI:

Slučaj hapšenja dr Vladimira Mentusa, člana Instituta društvenih nauka, izazvao je najviše reakcija u javnosti. Nakon hapšenja u noći između 11. i 12. jula, on je osuđen na 30 dana zatvora po prekršajnoj prijavi. Njegove kolege iz Insistuta odmah su reagovale, direktor tog Instituta Goran Bašić je zbog ovog slučaja i pisao premijerki.

„Molim Vas, da u u skladu sa svojim ovlašćenjima, proverite zbog čega je dr Vladimir Mentus uhapšen i osuđen po hitnom postupku a, posebno Vas molim da preduzmete sve kako bi se, uveren sam, učinjeni propusti takođe hitno ispravili“, stoji u pismu direktora Insitituta društvenih nauka.

I UNESCO Katedra za bioetiku za Evropu uputila je oštar protest nadležnim organima u Srbiji, zbog, kako su naveli, premlaćivanja i hapšenja naučnog saradnika Instituta društvenih nauka Vladimira Mentusa.

Kolege Vladimira Mentusa rekle su da se trenutak kada je on uhapšen vidi i na jednom od televizijskih snimaka.

„Vidi se na snimku da je on sasvim sam na stepenicama, da telefonira i da je krenuo kući i da se policajac u civilu, dakle civilno lice, a ja pretpostavljam da policajac trči za njim, a to već izlazi iz kadra, da ga ulovi. Nije ga čak ni priveo ni na stepenicama. I onda u drugom snimku vidite kako ga dvojica policajaca u civilu uvode u dom Narodne skupštine“, navodi prof. dr Smiljka Tomanović.

Na hapšenje Mentusa, na sednici Kriznog štaba, osvrnula se i predsednica Vlade, odgovarajući na novinarsko pitanje. Ona je rekla da se raspitala u MUP i da je „Vladimir Mentus priveden kao deo grupe koja je ometala rad policije. On je naveden kao osoba koja je vređala policajce, koji su štitili red i zakon tokom protesta i sve ovo ostalo je odluka suda“.

“Ja, kao izvršna vlast, ne mogu da se mešam u odluku suda, pa ni da je komentarišem i svakako ne mogu da utičem na nju“, navela je premijerka Ana Brnabić.

Iste noći uhapšen je i Igor Šljapić, student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Njegovi prijatelji svedočili su da je te noći mirno protestovao noseći transparente, ali da mu je ipak određena zatvorska kazna od 30 dana. Nije mu kažu bilo omogućeno da ima advokata.

„On je uhapšen oko pola deset, u subotu uveče. Odmah je sutradan u devet ujutro osuđen, bez ikakve mogućnosti da dobije advokata, nije mu čak bilo dozvoljeno ni da plati ili tako nešto. Ništa mu od toga nije bilo ponuđeno, nije čak mogao ni da pročita presudu do kraja“, tvrdila je Milica Medić.

Združena Inicijativa Krov nad glavom saopštila je da je njen aktivista Igor Šljapić u subotu uveče uhapšen i po hitnom postupku osuđen na 30 dana zatvora, nakon što je mirno protestovao sa transparentom na kome je pisalo „Stop nasilju“.