TS: Šta je pokazala razmena saopštenja ministarstvo-SNS o odlukama o v.d.

Vesti 14. jul 202011:32 > 11:33
Transparentnost Srbija
N1

Organizacija Transparentnost Srbija ukazala je da je razmena saopštenja Ministarstva zaštite životne sredine i Srpske napredne stranke potvrdila da se vršioci dužnosti u javnoj upravi ne postavljaju na osnovu unapred definisanih kriterijuma i da Vlada odluke donosi samo formalno, a da se odabir obavlja na drugom mestu.

U sapštenju TS je navela da oni koji više veruju ministru (iz Socijalističke partije Srbije), zaključiće da stranke koje čine vladajuću koaliciju predlažu kadrovska rešenja, a oni koji veruju SNS da se vršioci dužnosti postavljaju na osnovu ličnih i arbitrernih odluka ministara i da odgovaraju samo njima.

POVEZANE VESTI

 Ministarstvo za zaštitu životne sredine je na svom zvaničnom sajtu saopštilo da je pomoćnik ministra Slobodan Perović, „imenovan na to mesto, na predlog SNS, uz saglasnost Alekse Jokića.“

Transparentnost ukazuje da Aleksa Jokić ne obavlja nijednu državnu funkciju, a da se iz raznih medijskih napisa može zaključiti da je on član predsedništva SNS, ali ne i kakva su mu zaduženja po tom osnovu.

Pomoćnici ministara se po Zakonu postavljaju na osnovu prethodno sprovodenog konkursa, navela je TS i dodala da je postavljanje vršilaca dužnosti predviđeno kao kratko privremeno rešenje, dok se konkurs ne okonča.

U stvarnosti, Vlada ignoriše ovu svoju obavezu, pa su tako, prema nalazima TS, na kraju prošle godine blizu dve trećine ovih mesta zauzimali lako zamenljivi vršioci dužnosti, umesto profesionalaca, čija bi smena morala da bude zasnovana na jasno definisanim zakonskim razlozima, ističe se u saopštenju.