MUP: Selektor Beldoksa priveden zbog sumnje da je gađao policiju kamenicama

Vesti 13. jul 202017:53 > 18:01
Podeli:
Izvor: N1

Novinar i član Nezavisnog udruženja novinara Srbije Igor Stanojević priveden je zbog sumnje da je u pravcu pripadnika policije bacao kamenice tokom demonstracija u Beogradu, rečeno je Udruženju novinara Srbije u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

POVEZANE VESTI

Kako se navodi u saopštenju, iz MUP je rečeno da tokom privođenja Stanojević nije rekao da je novinar, kao i da je kod njega tek prilikom pretresa u policijskoj stanici nađena novinarska legitimacija.

„On je izjavio je da je na protestu bio u svojstvu građanina i da zato nikome nije ni pokazivao svoju novinarsku legitimaciju“, kazali su u MUP.

Dodali su da je priveden sudiji za prekršaje zbog sumnje da je počinio prekršaj „nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje iz Zakona o javnom redu i miru“.

Stanojević je za UNS rekao da „nije u mogućnosti da daje izjave za javnost“, jer se i dalje vodi prekršajni postupak protiv njega.

Da je novinar uhapšen, javnost je saznala na društvenim mrežama kada je devojka Stanojevića, Ana Marija Grbić, objavila da je uhapšen 8. jula pre ponoći, da je imao novinarsku legitimaciju koju je pokazao, ali da su ga uprkos tome uhapsili.

„Igor nije neko ko lomi i gađa, Igor je bežao od suzavca i sada zbog toga ide na sud“, objavila je ranije ona.

Beldoks festival, čiji je Stanojević selektor, tražio je slobodu za novinara, navodeći da je i pored novinarske legitimacija uhapšen i da ga je policija „držala više od sat vremena sputanog na asfaltu, da bi ga odvezla zajedno sa grupom uhapšenih građana u nepoznatom pravcu“.

Oni su apelovali na nadležne da „oslobode Stanojevića svih sumnji i mogućih optužbi, imajući u vidu da je reč o novinaru, koji je bežeći od suzavca presretnut i savladan od strane policije, a potom i bezrazložno priveden“.