Irinej: Vraćanje Aja Sofije u status džamije je istorijska nepravda

Vesti 13. jul 202015:44 > 15:50
Izvor: N1

Srpska pravoslavna crkva vraćanje Svete Sofije u Istanbulu u status džamije smatra istorijskom nepravdom i ishitrenim i nepotrebnim političkim korakom štetnim za ugled Turske i odnose poverenja hrišćana i muslimana, saopštio je poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej u apelu Turskoj.

POVEZANE VESTI

„Nadamo se da je svakome jasno da alternativa za budućnost nije veštački izazvana konfrontacija dveju najvećih svetskih religija, hrišćanstva i islama, nego mir među njegovim vernicima i ne samo mir ili prostor tolerancije, već i uzajamno poštovanje, kao i dijalog i saradnju u svemu što služi opštem dobru ljudi i naroda, a pri tom ne ugrožava ničiji verski i kulturni identitet“, naveo je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je istakao da SPC smatra da je jedino pravilno rešenje, ako se menja dekret osnivača moderne Turske Kemala Ataturka o statusu Aja Sofije kao muzeja, da se dozvoli vršenje i hrišćanskih i muslimanskih bogosluženja u tom objektu.

„Hram je više nego dovoljno prostran da pritom niko nikome ne bi smetao. Ovakvo rešenje ne bi bilo presedan u savremenom svetu“, naveo je poglavar SPC i dodao da takvo rešenje ne bi bilo presedan.

Podsetimo, najviši upravni sud u Turskoj poništio je u utorak odluku suda iz 1934. godine i time omogućio vladi da povrati prethodni status Aja Sofije kao džamije. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je posle toga potpisao dekret o vraćanju Aja Sofije u džamiju.