Šebek: Akumulirani bes traje 30 godina, građani izgubili poverenje

Vesti 13. jul 202008:06 > 09:31
N1

Novinar Nenad Šebek, izjavio je u Novom danu da su građani Srbije u prethodnom periodu izgubili poverenje u Krizni štab i njihove članove. "Jedan dan smo slušali jedno, drugi dan drugo. Iz jednog od najoštrijih zatvaranja, ušli smo u fazu kada je sve bilo dozvoljeno", naveo je on.

POVEZANE VESTI

Govoreći o situaciji sa epidemijom koronavirusa, napominje da je stanje gore nego pre tri meseca.

„Definitivno je stanje gore nego u aprilu. Tada, kada smo dosegli pik, nisam znao nikog ko je zaražen. Sada, to je dvocifren broj, ali većina nema težu sliku. Takođe, mislim da sada svako od nas poznaje određeni broj ljudi koji su zaraženi. To je jasan pokazatelj da je gore nego u aprilu. Poverenje naroda je poljuljano u Krizni štab i njegove članove, tako i u vlast. Jedan dan smo slušali  jedno, drugi dan drugo. Iz jednog od najoštrijih zatvaranja ušli smo u fazu kada je sve bilo dozvoljeno“, navodi Šebek.

Dodaje da se u većini zemalja EU išlo s postepenim popuštanjem mera, koje se, kako je ocenio, pokazalo kao pametniji potez.

„Računalo se očigledno da će doći leto, da će biti toplo, i da ćemo paziti. Mi, nažalost, ne pazimo. Ono što bi ponovo pomoglo bi bilo ponovno zatvaranje, ali je to izuzetno nepopularna mera. Već su ugrožene egzistencije desetinama hiljada ljudi, mnoga radna mesta su izgubljena, mnoga se ‘ljuljaju’. Ukoliko bi došlo do ponovnog zatvaranja, došlo bi do još veće ekonomske nesigurnosti, i očigledno postoji raskorak između onoga šta bi bilo pametno uraditi i onoga šta je neophodno uraditi da bi ekonomija išla dalje. Privreda ne bi izdržala još jedno zatvaranje“, napomenuo je on.

Govoreći o protestima, on kaže da nije siguran da su protesti vezani za situaciju sa koronavirusom i ističe da je „inicijalna kapisla“ potekla od najavljenih mera, ali da su razlozi „mnogo dublji“.

„Možemo da ih potražimo u protekle tri decenije, koliko ne živimo normalno. I bes građana će ostati, ja nisam sklon besu, ali ga osećam. Akumulirani bes traje 30 godina, a osam godina intenzivno“, kaže Šebek.

Prema njegovim rečima, građani su izgubili poverenje u sve, pa i u opoziciju.

„To razočarenje potiče iz mnogo razloga, a pre svega zbog svega što se dešava u toj nazovi opoziciji. Toliko se cepka, toliko šalju raznorodne poruke, ona nije u stanju da postigne ono sto je sama sa sobom dogovorila, tako da to neminovno dovodi do gubitka poverenja„, ističe Šebek.

Ocenjuje da na protestima postoji mnogo frakcija kao i da je teško razjasniti „ko je na protestima šta, i ko se za šta zalaže“.

Ocenio je da je vlast u Srbiji bahata, i podsetio na način na koji su se državni funkcioneri obraćali građanima Srbije u prethodna četiri meseca.

„Ponašali su se prema nama kao prema đacima prvacima, onda nije ni čudo što se ponašamo kao da smo pušteni sa lanca, jer tako se ponašaju deca od sedam ili osam godina na velikom odmoru, nakon što im se mnogo toga zabrani“, naglasio je Šebek.