Milutin Jeličić Jutka osuđen na tri meseca zatvora

Vesti 10. jul. 202015:10 > 18:33
Podeli:
Izvor: N1

Bivši predsednik Opštine Brus Milutin Jeličić jutka prvostepeno je osuđen na tri meseca zatvora za krivično delo nedozvoljene polne radnje nad saradnicom Marijom Lukić, presudio je danas sud u Kruševcu. Borivoje Borović, advokat Marije Lukić, rekao je posle izricanja presude da je pao prvi politički moćnik u Srbiji.

Sud nije našao nikakve olašavajuće okolnosti pošto je Jeličić do sada već tri puta osuđivan krivično uslovnim kaznama.

Sud smatra da za krivično delo polono uznemiravanje tužilac nije pružio dovoljno dokaza. Zapravo, da ikako je Marija Lukić veštacima-policajcima davala drugi aparat sa porukama, to nje uzeto u obzir.

„Dobio je bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od tri meseca za nedozvoljene polne radnje. Zadovoljni smo presudom i ovo je jedan dobar pomak za pravosuđe. ‘Pravda za Mariju’ je veoma važna za Srbiju, i ona je prva žena koja je uspela da pošalje u zatvor jednog moćnika koji se pozivao na najviše državne organe misleći da će ga zaštiti na sudu“, naglasio je Borović posle izricanja presude.

Tužilaštvo je zatražilo jedinstvenu kaznu zatvora od sedam meseci zatvora, dok se Jutka se izjasnio da mu je ceo postupak politički napakovan.

Inače, Jeličić nije prisustvovao izricanju presude, jer se nakon pauze koju je odredio sudija Aleksandar Kocić, nije ni vratio u sudnicu.

„Zadovoljna sam presudom, i pored toga što je oslobođen za krivično delo polno uznemiravanje. I pored toga, drago mi je da je proglašen krivim. Posle dve godine, konačno je stavljena tačka na ovaj slučaj“, rekla je Marija Lukić.

„Drugostepeni postupak će vrlo brzo doneti postupak“, naglasio je Borović. Prema njegovim rečima, odustalo se od veštačenja drugog telefona i zato je Jeličić i oslobođen za delo polno uznemiravanje.

„Da smo to tražili, suđenje bi trajalo još godinu dana, i pretilo bi da ceo slučaj zastari. Nesporno je dokazano da je vršio pritisak na policiju i sud, da je slao batiniše na Mariju. I na završnoj reči je pokazao bahatost i nije pokazao nikakvo kajanje“, kazao je Borović.

NDMBG: Moćna javnost jača od moćnika

Inicijativa Ne davimo Beograd ocenila je da presuda protiv bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke zbog seksualnog uznemiravinja Marije Lukić pokazuje da nijedan moćnik nije moćniji od glasne javnosti.

U saopštenju se podseća da su Jeličića na početku snažno branili iz Srpske napredne stranke kojoj je tada pripadao i da ga se SNS odrekao kako je pritisak javnosti rastao, te da se on približio radikalima, ali da je izgubio čak i podršku radikala.

Ističe se da posle ovog slučaja predstoji borba sa drugim moćnicima koji zloupotrebljavaju svoj položaj.

U Osnovnom sudu u Kruševcu danas je održano iznošenje završnih reči u slučaju u kojem je Milutin Ječić Jutka, bivši predsednik opštine Brus, optužen za seksualno uznemiravanje Marije Lukić.

Poslednji pretres odigrao se bez Jutke 19. juna budući da policija po nalogu za privođenje od 10. juna, nije pronašla okrivljenog na adresi, a potom je 22. juna, Osnovni sud odbio predlog tužilaštva da okrivljenom odredi pritvor.