Hoti: Teritorijalni integritet Kosova ne može biti deo pregovora

Vesti 10. jul 202013:44 > 17:22
ANADOLIJA/Erkin Keci

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas na virtuelnom samitu da Kosovo u dijalogu sa Srbijom ima tri glavna principa - da je teritorijalni integritet Kosova neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, da se ne može menjati untrašnje ustavno uređenje zemlje i da konačni dogovor sa Srbijom mora biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova.

Hoti je ocenio da od početka dijaloga, 2011. godine, Srbija „nije pokazala istinske namere ka normalizaciji odnosa“ i da je odlagala proces takozvanom kupovinom vremena i nastavkom kampanje protiv suvereniteta Kosova.  

„Međutim, i dalje smo posvećeni mirnom procesu normalizacije naših odnosa, koji se može postići samo ako Kosovo i Srbija poštuju državnost jedni drugma“, rekao je Hoti.  

On je istakao da je novoizabrana Vlada Kosova, pokazala „istinsku dobrodušnost“ ukidanjem svih carinskih barijera na robu iz Srbije, pre svega dajući šansu dijalogu i postizanju konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma Kosova i Srbije, koji bi trebalo da bude postignut „uzajamnim formalnim priznanjem između dve zemlje“.  

Prema kosovskom premijeru, da bi proces bio uspešan, trebalo bi da se rukovodi konkretnim principima, što podrazumeva da se ne može pregovarati o teritorijalnom integritetu Kosova, da sporazum ne sme uticati na ustavnu organizaciju Republike Kosovo, te da sporazum sa Srbijom mora biti u potpunosti u skladu sa ustavom Kosova.  

„Sveobuhvatni mirovni sporazum između Republike Kosovo i Republike Srbije trebalo bi da rezultira međusobnim priznanjem. Bez takvog okončanja ovog procesa, sporazum ne može uspeti. Uzajamno priznanje dveju zemalja je jedini način da se normalizuju odnosi i otvori put za obe zemlje u procesu integracija u EU“, rekao je Hoti.  

Samit u petak održan je putem video linka, a prisustvovali su francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da je Srbija spremna za nastavak dijaloga, ali da su zahtevi koje je na video samitu iznela prištinska strana nemogući, nerealni i neprihvatljivi.

U Parizu je danas dogovoreno da Vučić i Hoti nastave dijalog o normalizaciji u nedelju u Briselu video konferencijom, a zatim u četvrtak uživo u Briselu.