Beograd i Prišina blizu dogovora o telekomunikacijama

Vesti 19. maj. 201520:21 > 22:42
Podeli:
Izvor: N1

Šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je nakon višečasovnih razgovora sa delegacijom Prištine u Briselu da je postignut napredak o problemu telekomunikacija, ali da neke detalje tek treba rešiti.

Razgovori su išli dobro o svim pitanjima koja se ne dotiču pitanja imovine i statusa Kosova, a nešto teže kad god bi se pokrenule te teme”, rekao je Đurić novinarima posle razgovora sa delegacijom Prištine, koju je predvodila potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri.

Đurić je kazao da je postignut dogovor o osnivanju jedinstvene kompanije koja će pružati usluge kako za fiksnu, tako i za mobilnu telefoniju na Kosovu, a da će dotad mobilnu mrežu na tom području obezbeđivati Telekom Srbija, kome će biti vraćena oduzeta oprema.

„“Predstoji još jedna runda razgovora dok se ne postigne konačni dogovor, a za to je pre svega potrebno obezbediti nesmetan rad Telekoma”“, kazao je on.

Sem toga, telefonski razgovori između gradova na Kosovu i gradova u centralnoj Srbiji naplaćivaće se kao međugradski, a ne međunarodni, a pritom će se birati međugradski, a ne međunarodni pozivni brojevi, objasnio je on.

Kada je reč o međunarodnom broju za Kosovo, na kome je prištinska strana insistirala, Đurić je izjavio da je Tahiri zamolila delegaciju Beograda da Srbija od nadležnog međunarodnog tela zatraži pozivni broj za tu geografsku oblast.

„“U ovoj fazi mi o tome ne možemo da razgovaramo dok ne dobijemo garancije da će istovremeno sa tim procesom Telekomu Srbije biti omogućena pokrivenost mobilne telefonije na celoj teritoriji KiM”“, istakao je on.

On je kazao da je danas pre svega utvrđen redosled poteza, a da će na sledećem sastanku, koji će se održati uskoro, biti utanačeni detalji.

Tahiri: Kosovo će dobiti međunarodni broj

Izvor : REUTERS/Yves Herman

Šefica kosovske delegacije za tehnički dijalog Prištine i Beograda Edita Tahiri kaže da je postignuto približavanje stavova dve delegacije u vezi sa telekomunikacijama.

Tahiri je za Radio-televiziju Kosova izjavila da će Kosovo dobiti međunarodni pozivni broj i da će zahtev u ime Kosova podneti Austrija.

Prema njenim rečima, takođe postoji saglasnost operatora telefonije sa Kosova i Srbije da sarađuju u oblasti rominga kako bi se smanjile tarife.

Kosovska ministarka je izjavila da će se privremeno dati dozvola jednoj novoj telefonskoj kompaniji, koja će imati ograničeno delovanje. Ona je rekla da se tu ne radi o novom operateru mobilne telefonije, pošto se to po kosovskim zakonima treba rešiti tenderom.

Priština i Beograd su se, takođe, složili da se ponovo tokom juna sretnu u Briselu kako bi precizirali detalje plana primene dogovora oko telekomunikacija, kako bi to kasnije kao sporazum ramotrili premijeri Kosova i Srbije.

Radne grupe sutra nastavljaju sastanak na kojem će se razgovarati o temi osiguranja vozila.