Vučić: U nedelju zvanično nastavak dijaloga s Prištinom

Vesti 09. jul 202019:27 > 19:34
Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas doputovao u dvodnevnu posetu Francuskoj, rekao je uoči sastanka sa predsednikom Emanuelom Makronom da se u nedelju, 12. jula zvanično nastavlja dijalog sa kosovskom stranom.

Vučić je rekao za TV Pink da sastanak sa Makronom počinje večeras u 19.30 posle čega francuski predsednik organizuje večeru. Dodao je da „12. jula zvanično počinju razgovori u Briselu“.

Predsednik Srbije sutra učestvuje na video samitu o odnosima Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom Francuske, Nemačke i Evropske unije (EU) u cilju „ponovnog pokretanja dijaloga“ dve strane.

Na samitu treba da učestvuju predsednik Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Vučić i Hoti će se potom u nedelju, 12. jula, sastati u Briselu što će označiti nastavak dijaloga Srbije i Kosova, uz posredovanje Evropske unije.

U Briselu je najavljeno da će na tom sastanku biti obnovljena rasprava i rad na postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, o svim otvorenim pitanjima.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine počeo je 2011. godine, a obustavljen je krajem 2018, zbog takse koji su kosovske vlasti uvele na robu iz Srbije.

Ta mera je kasnije zamenjena „reciprocitetom“ kojeg je nova kosovska vlada ukinula dva dana po preuzimanju dužnosti, da bi omogućila nastavak dijaloga.