Policijski sindikat Srbije: Za nasilje odgovorni dobro organizovani provokatori

Vesti 09. jul 202018:06 > 18:08
Podeli:
Izvor: N1

Policijski sindikat Srbije (PSS) saopštio je da zahteva od MUP-a Srbije i tužilaštva da hitno identifikuju, uhapse i procesuiraju provokatore koji su izazvali sukob policije i građana na protestima u Beogradu. Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović je u saopštenju naveo da "svaki građanin Srbije ima pravo da na miran način i protestima izrazi svoje mišljenje, ali niko nema pravo da napada policiju".

„Postoje ekstremističke i navijačke grupe koje mrze policiju i koriste svaku priliku da napadaju pripadnike MUP Srbije. Tome smo bili svedoci i protekla dva dana. Tim osobama je stalno namera da izazovu nemire i što veće sukobe policije i građana, što smatramo da nikome od nas nije cilj“, kazao je Mijailović.

On je naveo da je „nedvosmisleno utvrđeno da je brutalan napad na policiju od ovako dobro opremljenih i pripremljenih grupa, unapred organizovan i dogovoren“.

„Ovde je bila namera da se policajce što teže povrede i izazove intervencija. Nijedna policijska intervencija nije lepa za oko i ponekad dolazi do prekoračenja ovlašćenja, ali to je posledica višečasovnog kamenovanja, bacanja baklji na policajce i raznih metalnih predmeta“, rekao je Mijailović.

Mijailović je apelovao na sve pripadnike MUP Srbije da radi sprečavanja ugrožavanja života i zdravlja koriste sva zakonom dozvoljena sredstva, „ali samo prema izgrednicima“.