U pritvoru član Krova nad glavom koji je pročitao zahteve protesta u Novom Sadu

Vesti 09. jul 202011:22 > 11:23
N1

Miran Pogačar, koji je u protekla dva dana preko društvenih mreža, pozivao građane na proteste u Novom Sadu, a sinoć na Trgu slobode i pročitao zahteve demonstranata, priveden je i određen mu je pritvor od 48 sati.

Članovi Združene akcije – krov nad glavom, čiji je i on deo, sinoć su medijima javili da Pogačara, nakon odlaska sa trga, ne mogu da lociraju.

Združena akcija Krov nad glavom objavila je danas na svojoj fejsbuk stranici da zahteva da se Miran Pogačar odmah pusti na slobodu.

„Miran Pogačar, priveden je nakon sinoćnjeg protesta u Novom Sadu. Kako saznajemo od advokata, određeno mu je zadržavanje od 48 sati, a na teret mu se stavlja nasilničko ponašanje jer je navodno pozivao ljude na nasilje i sam to radio. Kako saznajemo, prema njemu se postupa po redovnoj proceduri, policija nije tukla nikog od privedenih, pa ni njega“, naveo je Za krov nad glavom.

Kao što i mnogobrojni dokazi o sinoćnjem događaju govore, Miran nikako ne može biti gonjen za ono što mu se na teret stavlja, smatra ta organizacija, jer, kako dodaje, on sa čela sinoćnje kolone niti jednom nije pozvao prisutne na bilo kakvo nasilje, nije bacio ni jedan kamen, niti dao bilo kakav povod za vandalizam, rušenje, paljenje i lomljenje objekata po gradu.

„Šta više, da on nije bio taj koji je, kad god bi krenulo nasilje, kolonu usmeravao na drugu stranu, da mirno nastavi dalje, grad bi stradao još više“, navode.

Na početku protesta u Novom Sadu Miran Pogačar je izneo zahteve skupa: ostavke kompletnog kriznog štaba, direktora policije Vladimira Rebića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika Srbije Aleksandra Vučiča, objavljivanje istinitih informacija o broju preminulih i zaraženih virusom korona u Srbiji, novo zapošljavanje lekara, vraćanje radnika koji su izgubili posao za vreme pandemije na posao, te da novac dat Srpskoj pravoslavnoj crkvi bude preusmeren za lečenje obolelih. Osnovna poruka skupa je bila „Ko tebe pendrekom – ti njega revolucijom!“.