Kon: Prepustio bih Radovanoviću mesto u Kriznom štabu

Vesti 09. jul 202001:13 > 01:17
Podeli:
Izvor: N1

Član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19, Predrag Kon, poručio je preko Fejsbuka da bi svoje mesto u tom telu "ustupio" svom profesoru u penziji Zoranu Radovanoviću, koji kritikuje "politizaciju struke".

PROČITAJTE I:

Kon je napisao da bi mesto ustupio u slučaju da se formira „nepolitizovano“ takvo telo, ali da će, dok toga ne bude, on „nastaviti da radi svoj posao“ u postojećem štabu.

Radovanović je u više navrata javno kritikovao rad Kriznog štaba, a za list „Danas“ izjavio da je moguće da su članovi Kriznog štaba imali „častan razlog zbog kojeg nisu saopštavali prave podatke“, ali da on takav razlog „ne može da vidi“. 

Imenovanje novog sastava Kriznog štaba je među zahtevima opozicije, koje je u sredu uveče u Beogradu, pre početka demonstracija, izneo Janko Veselinović, jedan od lidera Saveza za Srbiju.

Na komentar predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Radeta Panića da Kon „svojim autoritetom“ treba da zahteva da se odmah omogući uvid u centralnu nacionalnu bazu podataka o KOVID-19 i da podacima iz nje dokumentovano dokaže da je Radovanović „izašao iz realnosti“, Kon je napisao da je već tražio „kompletan uvid“.

„U međuvremenu imam uvid u samu bazu bez ikakve mogućnosti pretraživanja. Do kraja mi je jasno šta se dogodilo. Na desetine razgovora sam obavio. Onaj koji će morati da objašnjava kako to očekuje da se radi bez medicinske dokumentacije i protivno zakonu o medicinskoj dokumentaciji, svakako nisam ja“, kazao je Kon.

Dodao je da je nekoliko puta javno rekao da se podaci ne poklapaju, da se to odnosi i na broj pozitivno testiranih, a da su „teška svinjarija“ tvrdnje da je posredi poltizacija problema za koju on snosi moralnu odgovornost.

Sve o koronavirusu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.