Vlada u Prištini ipak odobrila ograničenje kretanja za sever Kosova

Vesti 09. jul 202000:10 > 00:16
N1

Kosovska vlada saopštila je da je ipak odobrila nove mere za sprečavanje širenja pandemije COVID-19 u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, prenosi KoSSev.

Kosovska vlada u svom saopštenju navodi da je na 11. elektronskoj sednici „razmotrila i odobrila odluku o preduzimanju novih mera, u cilju sprečavanja širenja i kontrole infekcije COVID-19 u četiri severne opštine na Kosovu“, prenosi KoSSev.

„Kako bi sprečila širenje i kontrolu pandemije COVID-19, Vlada je odobrila zahtev Ministarstva zdravlja da se počev od 8. jula 2020. godine, od 21:00 do 05:00, zaustavi svako kretanje fizičkih osoba van svojih domova i stanova u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan“, navodi vlada u svom saopštenju.

Da u četiri opštine na Severu Kosova nije na snazi mera karantina, saopštio je samo nešto ranije večeras kosovski premijer Avdulah Hoti, na konferenciji za medije posle sastanka sa odborom za upravljanje situacijom sa COVID-19, prenela je Koha.

Suprotno njegovoj tvrdnji, krizni štabovi na Severu, uveli su pre odluke iz Prištine meru karantina za četiri opštine i uvođenje zabrane kretanja od 21 čas do 5 ujutru uz sedmodnevnu noćnu zabranu kretanja od 21 do 5 sati ujutru u trajanju od 7 dana, a mere je saopštio upravo Hotijev zamenik Goran Rakić.

Hoti je tada naglasio da niko ne može uvesti meru karantina bez odluke kosovske vlade.

„Na Severu važi samo zakon Kosova, nema drugog zakona. Kao vlada, odlučićemo da li treba ograničiti kretanje. Kosovske institucije poštuju samo odluke koje proizilaze iz Vlade Kosova, i nijednu drugu odluku“, rekao je.

Hoti je dodao da se „na teritoriji Kosova primenjuju samo kosovski zakoni“.