Vučić: Srbija zaslužila evropsku perspektivu

Vesti 19. maj. 201516:24 > 16:30
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Stanković

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Bundestagu da je Srbija stub stabilnosti u regionu, da je Vlada Srbije uložila mnogo vremena i energije da održi i političku i ekonomsku stabilnost i da bi bilo dobro što pre pokazati evropsku perspektivu onima koji je zaslužuju.

Vučić se sastao sa predsedavajućim Odboru za evropske poslove Gunterom Krihbaumom i poslanicima Bundestaga iz redova CDU/CSU članovima grupe za zapadni Balkan.

Oni su razgovarali o evropskom putu Srbije i podršci Nemačke u procesu evrointegracija.

Premijer Srbije je obavestio članove Bundestaga o ekonomskim reformama i dostignućima Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Nemačko insistiranje da se Srbiji postavljaju najteži zadaci u odnosu na druge zemlje nije nešto uvredljivo, već dobro, jer se, kako je rekao, ne plašimo teškog rada koji donose ozbiljne rezultate na početku procesa evrointegracija, istakao je premijer nakon sastanka.

Vučić je novinarima kazao da je imao dobre i važne sastanke sa predstavnicima vlasti u Nemačkoj, kao i niz neformalnih susreta, te da građani mogu da očekuju otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU, ali i još veće poštovanje za Srbiju zbog očuvanja političke i ekonomske stabilnosti u zemlji i regionu.

Kako je istakao, uveren je da je Srbija na dobrom putu i da će za taj dobar put u ekonomiji i očuvanju političke stabilnosti imati podršku Nemačke i cele EU.

On je kazao da Nemci poštuju ekonomske reforme u Srbiji jer podržavaju one koji donose teške mere i ne podnose laka rešenja.

Prema njegovim rečima, danas su predstavnici nemačkih stranaka, inače neretko veoma strogi prema Srbiji, dobro razumeli šta država radi.

„Mi se već odlično poznajemo, i mi i oni znamo šta su naša prava i obaveze. Mislim da smo blizu konačnih rešenja, blizu toga da možemo da kažemo da se pojavio beli dim“, rekao je Vučić i dodao da je Srbiji ostalo da pokuša da uradi još nekoliko stvari u narednom periodu.

Premijer je ponovio da je ključno pitanje o kojem se razgovara dijalog sa Prištinom i šta u narednom periodu u tom pogledu može da se postigne.