Apelacioni sud: Razmatranje žalbi odbrane u slučaju Ćuruvija

Vesti 08. jul 202007:50 > 07:52
N1

Veće Apelacionog suda razmatraće, u nastavku sednice žalbe odbrane na prvostepenu presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika i urednika listova Dnevni telegraf i Evropljanin, kojom je osuđen nekadašnji šef Službe državne bezbednosti Rade Marković i još tri njena pripadnika.

Tokom jučerašnjeg prvog dana rada sednice Apelacionog suda u Beogradu, zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić zatražio je žalbom da Apelacioni sud otvori glavni pretres i donese konačnu presudu, ali izmenjenu u delu koji se odnosi na neposrednog izvršioca jer smatra da je prvostepeni sud pogrešio.

POVEZANE VESTI

Veće Specijalnog suda nije prihvatilo dokaze tužilaštva da su neposredni izvršioci ubistva pripadnici DB Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, već je ocenio da je to učinilo n.n. lice pa je ostalo nepoznato ko je u Ćuruviju pucao iz „škorpiona“ 11. aprila 1999., na Uskrs, u vreme NATO bombardovanja.

Na suđenju u Specijalnom sudu optuženi su tvrdili da nisu krivi i njihovi advokati su tražili oslobađajuće presude.

Marković, koji je osuđen na 30 godina zatvora za podstrekavanje na teško ubistvo, rekao je, tokom suđenja, da tužilaštvo nastoji da okrivi službu na čijem je čelu bio za sve loše što se dešavalo u to vreme, kao i tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića.

Marković nije želeo da prisustvuje jučerašnjoj sednici u Apelacionom sudu.

Istu vremensku kaznu, sud je izrekao nekadašnjem načelniku beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, kao saizvršiocu u teškom ubistvu, dok je sa istom kvalifikacijom na po 20 godina zatvora osudio Romića i Kuraka.

Veliki deo postupka u Specijalnom sudu protekao je, na predlog tužilaštva, u svedočenju pripadnika DB, ali je priličan broj njih naveo da ne mogu precizno da se izjasne na pitanja zbog protoka vremena.

Završnicu sudjenja obeležila je neizvesnost da li će moći da se koristi jedan od najvažnijih dokaza tužilaštva koje tvrdi da informacije sa baznih stanica mobilne telefonije povezuju, prostorno i vremenski, neke od optuženih sa lokacijom na kojoj je ubijen Ćuruvija.

Deo traka je izdvajan pa vraćan u spise predmeta, a odbrana ih osporava smatrajući da su nezakonito pribavljene kao i njihov sadržaj.

Prvobitno je planirano da sednica veća Apelacionog suda traje tri dana, ali je moguće da sve žalbe odbrane danas budu obrazložene čime bi javni deo sednice bio okončan.