SZS i NDMBG: Najavljene mere "političko iživljavanje" i "alibi za nesposobnost"

Vesti 07. jul 202019:37 > 20:46
N1

Savez za Srbiju (SZS) ocenio je da je najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o najnovijim merama ograničenja zabrane kretanja i policijskog časa u trajanju od tri dana nakon ekspanzije epidemije, za koju kažu da je "posledica održavanja lažnih izbora i masovnih sportskih događaja, nastavak suludog političkog iživljavanja nad građanima". Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je da najavljene mere predstavljaju "zataškavanje nesposobnosti vlasti".

„Nakon lažnih izbora vraća se policijski čas, na šta smo upozoravali. Reč je o prevari građana najnižeg moralnog nivoa. Zbog lažnih podataka kojim su obmanjivani građani režim mora da krivično odgovara, kao i članovi Kriznog štaba“, ističe se u saopštenju SZS.

Dodaje se da je SZS ukazivao da ne treba organizovati izbore u epidemiji, da se protivio masovnim skupovima, a da je državno rukovodstvo sve vreme davalo loš primer građanima.

„U međuvremenu je istekao mandat Narodne skupštine i Vlade i Vučić je neustavno preuzeo svu vlast“, ocenio je SZS i zatražio da se formira novi Krizni štab, a da se Vučić izuzme od donošenja odluka za koje je nestručan.

U saopštenju se dodaje da sve ovo predstavlja novo kršenje Ustava i konačno „preuzimanje vlasti od jednog čoveka i uvođenja diktature“, kroz zloupotrebu epidemije. 

Ne davimo Beograd: Najavljene mere služe za zataškavanje nesposobnosti vlasti

Inicijativa Ne davimo Beograd ocenila je povodom vraćanja restriktivnih mera, a posle „neodgovornog ponašanja vrha vlasti, zataškavanja stvarnih razmera epidemije“ da je jasno da je „diktatorska vlast“ najodgovornija za porast broja obolelih i veliki broj smrtnih slučajeva od koronavirusa.

„Ne davimo Beograd poručuje predsedniku Aleksandru Vučiću i naprednjačkom režimu da su najviše odgovorni za posledice odluka koje su ugrozile brojne živote i zdravstveni sistem dovele pred kolaps“, ističe se u saopštenju Inicijative.

Dodaje se da najavljene mere predstavljaju alibi i služe za zataškavanje „nesposobnosti vlasti i njihovog igranja sa životima građana i građanki Srbije“. „Nećemo stati dok ne budete odgovarali za svoja nedela“, poručila je Inicijativa.

Predsednik Srbije najavio je zabranu okupljanja na javnim mestima više od pet ljudi i policijski čas od petka do ponedeljka ujutru.

Sve o koronavirusu u zemlji i svetu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.