AP: Otvaranje bolnica u Novom Pazaru i Areni posledica naglog ukidanja mera

Vesti 06. jul 202019:28 > 19:36
N1

Današnje otvaranje privremenih vojnih bolnica u Novom Beogradu i Novom Pazaru pokazuje kakve su posledice naglog uklanjanja zabrana uvedenih zbog pandemije, piše američka novinska agencija AP na početku teksta o stanju u nekoliko zemalja sveta teško pogodjenih bolešću KOVID-19.

„Srpska vojska je postavila hitnu terensku bolnicu od 500 kreveta dok se ta balkanska država bori protiv porasta koronavirusnih infekcija koji je podvukao rizik od brzog ublažavanja ograničenja“, piše AP o novobeogradskoj „Štark areni“, a zatim i o naglom skoku zaraze u Južnoj Africi.

Improvizovana bolnica u sportskoj dvorani u Novom Beogradu je “ ‘mera predostrožnosti’, dok bolnice u glavnom gradu Srbije dostižu svoj kapacitet zbog jačanja epidemije korona virusa – rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika“, piše AP.

Povećanje broja inficiranih u Srbiji, nastavlja AP, vratilo se na nivoe koji su poslednji put viđeni na vrhuncu pandemije u martu i aprilu, i sada „omogućava zastrašujući uvid u to kako se virus, dok se povlači u većem delu Evrope, može naglo vratiti ako se ograničenja prebrzo uklone“.

Srbija je, podseća AP, prešla od jednog od najoštrijih režima ograničenja u Evropi do gotovo potpunog ponovnog otvaranja početkom maja.

Ministar odbrane, Aleksandar Vulin, piše dalje, „izvestio je da je zaražen koronavirusom, ali se sada očigledno oporavio i danas posetio još jednu terensku bolnicu, sa 110 kreveta, koju je vojska postavila u Novom Pazaru, najnovijem žarištu virusa u Srbiji“.

AP dalje piše da je „Grčka, da bi sprečila tu rastuću pretnju, zabranila građanima Srbije prelazak njene granice“, ali su, pošto je nastao zastoj na sedam kilometara puta kroz Bugarsku pred graničnim prelazom Kulata-Promahonas, jutros „grčke vlasti na kraju dozvolile da u Grčku uđe 105 automobila Srba koji su tu zaglavili tokom noći“.

AP dalje piše o sanitarnim merama u Australiji koja zatvara unutrašnje granice, u Španiji koja pokušava da obuzda razplamsavanje epidemije dve nedelje pošto je okončala vanredno stanje.

Američka agencija konstatuje da su ograničenja stupila na snagu na samom početku sezone letnjih odmora u Evropi, kada obično milioni ljudi prelaze s kraja na kraj tog kontinenta „u potrazi za suncem, peskom i kulturnim znamenitostima“.

Tako su danas za posetioce otvorene neke od znamenitosti Pariza, ali toga je znatno manje u Španiji, gde je u Pamploni otkazan desetodnevni festival San Fermin tokom kojeg svake godine desetine hiljada stranaca dolaze radi pića i da bi ulicama trčali s bikovima, ali ta gužva ove godine ne dolazi u obzir jer bi donela širenje virusa.

I Indija je odustala od planova za popuštanje ograničenja i od ponovnog otvaranja svog najznamenitijeg spomenika „Tadž Mahal“ za posetioce jer se toliko množe novi slučajevi oboljevanja da je Indija prestigla Rusiju i postala treća u svetu po posledicama koronavirusa.

Sve o pandemiji možete čitati u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.