RIK objavio konačne rezultate, ali nije stavio tačku na sumnje u regularnost

Izbori 2020 06. jul 202018:46 > 19:37
Podeli:
Izvor: N1

Više od dve nedelje bilo je potrebno Republičkoj izbornoj komisiji da sabere, utvrdi i obelodani konačne rezultate parlamentarnih izbora. Raspored mandata ostao je gotovo nepromenjen u odnosu na preliminarne rezultate, a konačno je rešena dilema o izlaznosti - glasalo je manje od 50 odsto birača. Inače, članovi RIK-a iz izbornih lista Suverenisti i Pokret slobodnih građana saopštili su da se ograđuju od odluke o konačnim rezultatima izbora, jer tvrde da je sednica RIK-a održana na nezakonit način, putem i-mejla i bez učešća svih članova.

Koje stranke će u naredne četiri godine sedeti u poslaničkim klupama u Domu Narodne skupštine bilo je manje-više jasno još u samoj izbornoj noći, međutim informacija na koju su duže od dve nedelje čekale i vlasti i opozicija i građani, bila je izlaznost – za koju se ispostavilo da je ostala ispod 50 odsto, konkretno svoje biračko pravo iskoristilo je 48,93 odsto birača.

POVEZANE VESTI

Vladajuća SNS dobila je 60 odsto glasova, i u parlamentu će imati čak 188 mandata. Rezultati dakle gotovo isti kao oni koje je RIK objavio četiri dana nakon izbora, na osnovu obrađenih 97 odsto biračkih mesta. Ti rezultati, međutim, nisu mogli da se uzmu kao konačni, jer se glasanje moralo ponoviti na čak 234 biračka mesta. Bio je to apsolutni rekord poništavanja glasanja u poslednjih 20 godina. Primera radi, 2016. glasanje je poništeno na samo 15 biračkih mesta, u prethodnim ciklusima taj broj bio je jednocifren.

Deo opozicije koji je bojkotovao izbore tada je optužio Vladu za organizovanje ponovljenog glasanja kako bi male stranke koje su bile blizu praga od tri odsto mogle da uđu u parlament i učine ga legitimnijim, kao i da se poveća izlaznost. Optužbe za krađu izneo je i pokret „Dosta je bilo“ Saše Radulovića koji je Upravnom sudu podneo čak 2.700 žalbi, ti postupci su i dalje u toku, zbog čega u tom pokretu konačne rezultate izbora samtraju nelegitimnim.

„Mi smo podneli 2.700 prigovora, i tražili smo na 2.700 bračkh mesta, to je trećina dragi građani, da se proveri sadržaj džaka i sadržaj zapisnika. Mi smo lično izvršili kontrolu u četiri džaka i pronašli da ni u jednom od ta četiri džaka se ne slaže sa zapisnikom. Što znači da su kompletni izbori falsifikovani“, ističe Radulović.

Na brojne nepravilnosti ukazale su i posmatračke misije CeSID, OEBS i CRTA koja je registrovala duplo veći broj nepravilnosti u odnosu na izbore 2016. godine.

Sam broj nepravilnosti na dan izbora i vreme potrebno za konačno utvrđivanje rezultata bacaju dodatnu senku na ceo izborni proces, u kom je, učestvovalo manje od polovine građana sa pravom glasa.