Usred epidemije Vlada Srbije dala SPC milijardu dinara za radove na Hramu

Vesti 06. jul 202017:25 > 17:39
N1/arhiva

Usred epidemije i vanredne situacije u brojnim gradovima Vlada je donela odluku da isplati iz budžetske rezerve milijardu dinara, odnosno osam i po miliona evra Srpskoj pravoslavnoj crkvi za radove na Hramu Svetog Save na Vračaru. U isto vreme za ugroženi Novi Pazar iz budžetske rezerve izdvojeno je 10 puta manje novca - 91 milion dinara. Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk kaže da nije sporno da li treba dati novac za uređenje Hrama, već da je pogrešno što taj trošak nije ranije planiran, dok se budžetska rezerva troši za nešto što nije hitno.

Prvog jula, usred epidemije, iz budžetske rezerve stigla je pomoć od milijardu dinara. Ali ne gradovima i opštinama ugroženim koronavirusom – već Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Glavni urednik NIN-a Milan Ć ulibrk upozorava da se budžetska rezerva koristi kao sredstvo za kupovinu podrške, te da se svake godine enormna suma od 400 miliona evra potroši kroz budžetsku rezervu.

„Tu mi vidimo šta je njima važnije. Važnija im je podrška Crkve za nešto što se sprema, nego borba sa koronavirusom. Dakle, nije sporna sama upotreba novca, odnosno namena za koju je novac određen. Problem je u tome što se to moglo predvideti i originalnim predlogom budžeta u novembru, a i kada je usvajan rebalans u maju. Dakle, pre samo mesec i po dana Skupština je raspravljala o rebalansu i u tom rebalansu niko nije pominjao tih milijardu dinara za završetak Hrama Svetog Save. Pa nemoguće da su u Vladi shvatili u poslednjih mesec dana da je taj novac neophodan u tako kratkom roku za tu namenu. O tome se radi. Ovo je idealan način da se izbegne javnost i za još manju transparentnost trošenja novca poreskih obveznika ove zemlje. Na tome građani moraju da insistiraju jer to je njihov novac“, smatra Ćulibrk.

Pet dana kasnije Vlada donosi i odluku da iz svoje pozamašne budžetske rezerve pomogne i koronavirusom teško pogođeni Novi Pazar sa 91 milionom dinara. U tom gradu, kriza već dugo nije samo zdravstvena, prihodi lokalnog budžeta smanjeni su za 40 odsto, jer privreda nekoliko meseci slabije radila.

„Mora da postoji smisao za ono što je preče. Prvo dolazi prvo. A prvo je da se sačuvaju životi. Sve ostalo je od manje važnosti, ma koliko to delovalo duhovno ili materijalno značajnije, to je u nekom dužem periodu. Sada moramo da se usredsredimo na spasavanje života“, poručio je novinar i pisac Dušan Miklja.

Nije prvi put da Vlada finansira radove na Hramu Svetog Save iz budžetske rezerve – zapravo to je pravilo već nekoliko godina. Samo u toku 2019. iz tekuće budžetske rezerve je Crkvi isplaćeno 11 miliona evra. Osim toga, za Hram Svetog Save se posebno izdvaja novac od doplatnih poštanskih markica.

„To treba da nam pokaže da je oslonac, jedan od bitnih oslonaca, vlasti Aleksandra Vučića upravo Crkva. Znate, ovde je Crkva i napravljena da ide uz nogu vladara. Tako je bilo od Sv. Save na dalje. Tako je bilo člak i u vreme Broza. Patrijarh je ljubio ruku Brozu. E, sada je samo obrnuto, vladari ljube ruku patrijarhu“, smatra novinar Slobodan Stupar

U isto vreme kada je uplaćen novac SPC iz budžetske rezerve, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da novca više nema za podsticajne mere i podršku privredi, slične onim merama koje su obezbeđene tokom prvog udara koronavirusa.