Stefanović: Vlast dala građanima milostinju, a svojoj ekipi ogromne pare

Vesti 06. jul 202017:08 > 18:23
Podeli:
Izvor: N1

Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, izjavio je u Danu uživo da su pojedini članovi Kriznog štaba "svesno obmanjivali građane Srbije" tokom epidemije koronavirusa kao i da su glavni krivci zbog trenutnog lošeg stanja u zdravstvenom sistemu Srbije. "Vlast je odlučila da na kašikicu da građanima milostinju, a svojim ortacima i svojoj ekipi ogromne pare. Navešću samo primer firme 'Nites', gde je brat Darije Kisić, samo u aprilu, dobila tri miliona evra", istakao je on.

POVEZANE VESTI

Govoreći o razlozima krivičnih prijava protiv članova Kriznog štaba, on je naveo da su oni odgovorni zbog sadašnje situacije.

„Neki članovi Kriznog štaba su svesno obmanjivali građane Srbije. Ono što se pokazalo kao tačno je da su neki članovi prikazivali podatke o broju zaraženih i umrlih nižim, nego što su oni realno bili. To je pokazao BIRN, analizom i uvidom u podatke koji su bili na sajtu Kovid 19. Pokazalo se da je Krizni štab iz dana u dan, iz nedelje u nedelju iznosio netačne podatke. Krizni štab je odgovoran i što je govorio pre izbora da je situacija u redu i da više nema opasnosti“, naveo je Stefanović.

Dodaje da su članovi Kriznog štaba odgovorni i za održan derbi, kao i za naglo popuštanje mera zaštite, koje su prema njegovom mišljenju doprinele da se broj zaraženih koronom u našoj zemlji uveća.

Krivične prijave su podnete protiv Ane Brnabić, Zlatibora Lončara, Darije Kisić Tepavčević, Predraga Kona i Branislava Nestorovića“, istakao je on i dodao da ta krivična prijava kao i ostale koje su podnesene „čekaju suštinski promenu vlasti i sistema u Srbiji“.

Prema njegovim rečima, ova vlast je dovela zemlju „do sloma svih državnih institucija, zarobljenih medija i raspada zdravstvenog sistema, kojeg održavaju živim isključivo profesionalni zdravstveni radnici Srbije“.

On je naveo da je vlast za vreme početka epidemije „uradila sve da zaštiti poslodavce koji su bliski vlasti“.

„Ona je učinila sve da kafićima koji su bliski SNS-u dali milion evra kako bi prebrodili krizu. To je objavljeno javno“, naglasio je on.

„Mi smo jedina zemlja na svetu koja je sa kineskog scenarija ‘zatvaranja’, prešla na švedski scenario potpunog otvaranja“, podvukao je Stefanović.

„Vlast je odlučila da na kašikicu da građanima milostinju, a svojim ortacima i svojoj ekipi ogromne pare. Navešću samo primer firme ‘Nites’, gde je brat Darije Kisić, samo u aprilu dobila tri miliona evra“, naveo je Stefanović.

Zatražio je da vlast prihvati formiranje Vlade državnog spasa, u kojoj bi ušli stručnjaci, a ne političari, koja bi formirala novi Krizni štab, koja bi „sprečila katastrofu i pripremila demokratske izbore“.

„Kada znamo da je na izbore izašlo ne više od 42 odsto građana, ova vlast nema legitimitet, i svuda na svetu je prepoznata kao jednopartijska, diktatorska vlast“, smatra Stefanović i ocenjuje da je „zemlja u dramatičnom stanju i dramatičnoj situaciji“.

Govoreći o ujedinjenju opozicije, rekao je da se „radi na tome, da su opozicione partije u dobrom pravcu i da su na pragu dogovora“.

Komentarišući neslaganja u Narodnoj stranci, on je rekao da „svaka stranka ima političku i kadrovsku dinamiku“, i da zbog toga ne želi da komentariše dešavanja u drugim opozicionim strankama.

Sve o pandemiji možete čitati u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.