Tanjug tuži urednika portala Fejk njuz tragač

Vesti 06. jul 202013:47 > 13:53
N1

Novinska agencija Tanjug je saopštila da je glavni urednik portala Fejk njuz tragač (Fake news tragač) Stefan Janjić, u emisiji Dan uživo na N1 televiziji, optužio Tanjug da emituje lažne vesti, "čime je pokušao da naruši profesionalni kredibilitet i poziciju agencije na medijskom tržištu".

Tanjugu u saopštenju tvrdi da je Janjić u emisiji izneo laž „da su Tanjugove vesti lažne, da nemaju izvor, da iza izjava koje emituje agencija ne stoji ime i prezime osobe koja tu izjavu daje, niti izvor“.

„Ovu veliku laž Janjić je izgovorio odgovorajući na pitanje novinara N1 da li neki medij emituje fejk vesti ako prenosi izjave zvaničnika koje nisu tačne, rečima da medij može, a i ima obavezu da prenese šta kažu najviši državni znaničnici, ali da nakon toga treba da se ogradi objavljivanjem imena i prezimena onog ko je to rekao, i da je to potpuno ‘čisto’, ali da je problem u tome što većina uzima Tanjugove vesti, koje su, kaže Janjić, nepouzdane“, navodi Tanjug.

Navodi se da „svaka Tanjugova vest ima izvor, da je uz svaku izjavu navedeno ime prezime, funkcija, status osobe koja govori, tim pre što većinu izjava Tanjug snima i kamerom. Dokazi, znači, stoje na raspolaganju svima – i u slici i u reči“.

„Zna Janjić to, kao što zna i da Tanjug ne prenosi glasine, sumnje i nagađanja, ali ne preza da autoritet istraživača, na koji pretpostavljamo pretenduje – ako pogrešno ne percipiramo njegov cilj – stavi u službu eventualnog političko statusnog interesa“, piše u saopštenju.

Tanjug navodi da Janjić „zloupotrebljava i ‘nalaze’ i objave svog portala o izvoru ‘lažnih vesti’ i bez imalo srama i bilo kave ograde pripisuje Tanjugu“.

„A to nije tačno. I za to postoji dokaz upravo na njegovom portalu. Tako je Tanjugu pripisana vest da je poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića kineskom predsedniku Si Đinpingu da pomogne Srbiji videlo je 500 miliona ljudi, a istina je da je to izjava, imenom i prezimenom, novinarke kineske televizije ČTV Jing Džan. Njenu izjavu objavio je portal B92, a Tanjug je preneo i, naravno, kao izvor naveo B92“, navodi se.

Tanjug dodaje i da nikada nije objavio vest da je 29. marta Kina proglasila kraj epidemije, kako to tvrdi Janjić.

„Na njegovom portalu stoji da je reč o Fonetovoj vesti, koju su preneli mnogi mediji, a neki su se, kako se navodi , pozivali i na Sputnjik“, saopšteno je.

Dodaje se da je tačno da je Tanjug objavio vest pozivajući se na uticajni španski sportski list „Marka“, a koju su preneli i mnogi svetski mediji, da je fudbaler Kristijano Ronaldo odlučio da pretvori svoje hotele u Portugaliji u kovid bolnice, što se ispostavilo kao netačno.

„Ne vidimo to kao dramatičan profesionalni propust, ali ovde se i ne radi o potencijalnim posledicama kakve mogu izazvati ovakve ‘sporne’ vesti, niti je to bila suština Janjićeve priče na N1. Suština je u želji da se diskredituje Tanjug, smanji njegov uticaj na medijskom tržištu, sugeriše medijima da ne koriste u toj meri ovu agenciju, već, verovatno, neku drugu i zato Tanjug podnosi krivičnu prijavu protiv glavnog urednika portala ‘Fejk njuz tragač’ Stefana Janjića“, saopštio je Tanjug.

Tanjug dodaje da tužbu podnosi „zato što za tu vrstu, odomaćene drskosti, prikrivene iza ‘istraživačke objektivnosti’, profesionalne savesti, demokratije, slobode govora, nezavisnih i zavisnih medija… mora da se snosi i neka odgovornost. Na sudu.“