Razmena teritorija na Kosovu bila na stolu, ali je ta ideja odavno odbačena

Vesti 05. jul 202020:08 > 20:17
Reuters/Joshua Roberts

Lideri Srbije i Kosova su još 2018. godine razgovarali o mogućnosti razmene teritorija kao rešenju kosovskog pitanja, izjavio je bivši savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton za FPA. Analitičari iz Srbije i sa Kosova kažu - poznata ideja, koja nije prihvaćena kao rešenje.

Razmena teritorija – to je, prema izjavi Džona Boltona, ideja koja je bila na stolu i o kojoj su političari razgovarali

„U slučaju Kosova i Srbije, postojale su indikacije još rane 2018. da su lideri hteli da ta pitanja reše jer su videli da ne mogu da ostvare stvarni nezavisni ekonomski razvoj i stabilnost dok se njihovi odnosi ne normalizuju. Bilo je to vrlo kontroverzno unutar tih država, ali se meni učinilo da je to vredno napora. Jedna od stvari o kojima su razgovarali bila je mogućnost razmene teritorija“, otkrio je Bolton.

Bolton tvrdi da je ovakva ideja dočekana je sa gnušanjem od strane Nemačke, Tapadne Evrope, ali i u pojedinim delovima Balkana. A da je opšte poznata činjenica smatra analitičar Dušan Janjić.

„To je ona priča o kojoj je Vučić tvrdio da je imao rešenje ali da niko ne želi da ga prihvati. Boltonovo svedočenje je samo kap u čaši, svi su argumenti poznati, eto sada imamo i javno svedočenje da se o tome razgovaralo. Sve u svemu jedno moćno lobiranje, Srbija je mnogo para dala na to i ništa nismo postigli sem što smo ponovo ‘trablmejkeri’ na Balkanu“, ocenjuje Janjić.

Opcija koja ima največu podršku, prema njegovom mišljenju je takozvani status kvo odnosno zamrznuti konflikt, koja je, kako kaže, nerealna.

Analitičar Škeljzen Malići smatra da za opciju o kojoj Bolton priča više ne postoji raspoloženje kod kosovskih političara

„Mislim da nema nekog opšte prihvatljivog rešenja za sada, ne znam šta će pokušati Evropska unija. Meni ova izjava deluje kao prebacivanje ping pong odgovornosti, jer ta ideja je nešto što je uvek postojalo u tim papirima o načinu reševanja kosovskog pitanja“, podseća Malići.

Predsednik Srbije, zaključuje Bolton, uprkos tome što govori da se zalaže za „razgraničenje sa Albancima“, redovno demantuje da postoji bilo kakav dogovor o razmeni teritorija, kao i to da se o tome ikada razgovaralo. Demantovao je i predsednik Kosova Hašim Tači iako je u više intervjua izjavljivao da „sanja da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu“.