Sindikat lekara: Vučić izneo niz neistina u intervjuu na RTS

Vesti 05. jul 202015:36 > 16:43
Tanjug/AP Photo/ Darko Vojinović

Svojim nastupom na javnom servisu RTS 2. jula predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom maniru ponovo pokušao da manipuliše informacijama, iznoseći niz neistina i poluistina, tvrde u Sindikatu lekara i farmaceuta, čiji je predsednik dr Rade Panić.

Iz ovog strukovnog udruženja stigao je demanti u kom su taksativno negirali Vučićeve izjave „u kojima je prisvajao tuđe zasluge, pokušavao da negira činjenice iz Sandžaka, ali i lažno prikazao stanje u kompletnom zdravstvu“, piše Nova.rs.

„Fotografije na kojima su prikazani ventilatori su fotografije od 6. aprila, kada je predsednik lično dostavio ventilatore. Nijedna od prikazanih fotografija ne pokazuje ventilatore u fuknkciji, niti se na tim fotografijama može prebrojati 10 (deset) kliničkih ventilatora. Takođe, u dva navrata se izjavljuje ‘ovo su respiratori’, ali se isti ne vide na fotografijama koje se prikazuju. Reč je o veštoj manipulaciji širokim javnim mnjenjem koje je nedovoljno upućeno u tematiku“, navodi se u demantiju sindikata.

POVEZANE VESTI

U njemu se ističe da se pogrešno interpretira i tačan broj respiratora u pazarskoj bolnici, s obzirom da ih po Vučićevim tvrdnjama ima bar osamnaest, mada se oni na fotografijama nigde ne vide.

U prilog netačnosti ove informacije nažalost govori i veliki broj teško obolelih iz Pazara koji se, upravo zbog nedostatka respiratora, svakodnevno šalju u bolnice u Užicu i Kragujevcu.

Sindikat je demantovao i tvrdnju da je u Novi Pazar „stiglo 22 lekara, 22 lekara i zdravstvenog osoblja“, tvrdeći da je sasvim proverljivo da je u pazarsku bolnicu poslato „maksimum devet lekara, a da su ostalo medicinske sestre i tehničari“.

Vučić je u gostovanju na RTS takođe obavestio građane da je njegova Vlada „izgradila Dijagnostički centar koji smo zajedno sa našim prijateljem šeikom Muhamedom bin Zajedom za 5 miliona evra podigli u Novom Pazaru“, mada u Sindikatu tvrde da je „prema svim dostupnim podacima Dijagnostički centar u Novom Pazaru izgrađen i opremljen isključivo donacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata“.

Predsednik je u intervjuu tvrdio i da je država nedavno uložila još šest miliona evra u pazarsku bolnicu.

„Naravno, oni imaju i opštu bolnicu u kojoj smo sada renovirali i angio salu, uložili ogroman novac u tu angio salu, dakle negde oko 680 miliona to je više od šest miliona evra samo da biste imali u vidu“, poručio je Vućić gledaocima, prećutkujući da od tih šest miliona država ni on nisu dali ni dinara.

„Reč je o donaciji Evropske unije, što je dostupno kao podatak i na sajtu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. U vezi sa tim, i bolnica u Novom Pazaru je takođe na spisku ustanova čije je opremanje i renoviranje finansirala EU“, poručuju iz Sindikata, ističući da je ova informacija proverljiva i dostupna svima, pa i predsedniku.

„Lekare ne plaćaju ni Vučić, ni Vlada, već građani“

Ono što je dodatno podstaklo sindikalce da demantuju skoro čitav nastup predsednika su upravo neistine iznete oko plata medicinskog osoblja u Pazaru, ali i generalno u zdravstvu.

„Deset miliona godišnje samo za plate dajemo zdravstvenim radnicima, tehničkom osoblju i administrativnim radnicima koji rade u zdravstvenom sektoru u Novom Pazaru, u DZ, OB i dijagnostičkom centru. 1.344 osobe. 10 miliona evra godišnje, neto“, rekao je Vučić, tvrdeći da u pazarskoj bolnici ima sasvim dovoljno zdravstvenih radnika, „pošto kažu ljudi da nema radnika. 1.344 radnika od toga 252 lekara u Novom Pazaru koje plaća država Srbija“.

Iz Sindikata podsećaju predsednika da lekare ne plaća on, niti Vlada Srbije, već njeni građani.

„Plate zaposlenih u zdravstvenom sistemu se finasiraju pretežno iz doprinosa za zdravstveno osiguranje. Dakle, ne plaća država Srbija, već građani. Tako, za 12 meseci prošle godine ukupno (ne samo za plate) za Opštu bolnicu Novi Pazar izdvojeno je: oko 64,7 miliona dinara iz budžeta RS, dok je jedna milijarda i 235 miliona izdvojena iz budžeta zdravstvenog osiguranja! Za plate, naknade i dodatke zaposlenih je od toga izdvojeno oko 683 miliona iz budžeta zdravstvenog osiguranja, dok je iz budžeta RS za ovu namenu izdvojeno samo 142.000 dinara. Država Srbija je prošle godine za plate zaposlenih u Opštoj bolnici Novi Pazar izvojila nešto više od 1.000 evra. Ove godine, u prvih tri meseca iz budžeta RS za plate u ovoj ustanovi nije otišao niti jedan dinar“, navodi se u saopštenju.

Lekari su takođe demantovali i predsednikovu izjavu na RTS gde je istakao da smo „povećali dva puta plate u toku ove godine, jednom redovno i jednom u aprilu mesecu“, postavljajući jasnu razliku između povišice i stimulacije na platu.

„Plate zdravstvenim radnicima nisu povećane ove godine. Poslednje povećanje plata datira od novembra 2019. godine. Aprila 2020. godine utvrđen je samo dodatak na platu! Ne radi se o stalnom povećanju kako se i u ranijim izjavama navodilo, već o dodatku na platu, tzv. ‘stimulaciji’, koja se vezuje za rad za vreme epidemije. Domašaj dodatka na platu se umnogome razlikuje od povećanja plate, a da bi građanima bilo jasno – oboleli zdravstveni radnik ne dobija ‘povećanje’ od 10 odsto, zdravstveni radnik kome je naložena mera izolacije (samoizolacije), jer je bio u kontaktu sa pacijentom, takođe ne dobija 10 odsto povećanja, lekarima na specijalizaciji, koji drže ogroman deo posla, se ne uplaćuje ovaj dodatak“, navodi se u demantiju Sindikata.

Sve o pandemiji možete čitati u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.