Protest u Novom Pazaru: Zašto se krila istina, zar je preča vlast od života

Printscreen

Stotinak Novopazaraca okupilo se danas ispred zgrade Gradske uprave protestujući zbog lošeg stanja zdravstvenog sistema u tom gradu i sve većeg broja obolelih i umrlih od korona virusa.

Građani su uzvikivali „Uprava, napolje“ i „Hoćemo istinu“.

„Ovo je vapaj za vazduh, za život, koji je ovih dana u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici postao gotovo bezvredan. Dižemo svoj glas u ime onih čiji su životi mogli biti spaseni i pitamo: zašto se krila istina od nas, da je još 5. juna počelo žarište u Novom Pazaru, zar je preča vlast od ljudskih života?“, rekao je jedan od organizatora skupa Izet Rizović.

Napolje sa politikom iz bolnica, poručili su govornici na protestu.

Na pominjanje imena premijerke Ane Brnabić okupljeni građani su burno reagovali uz zvižduke.

Okupljeni su istakli i da se ne radi o političkom skupu i da traže istinu.

Oni su, noseći maske i poštujući fizičku distancu, nosili transparente sa natpisima „Hvala doktorima herojima“, „Hvala lekarima iz Kragujevca i Kraljeva“, „Hvala Turskoj“, „Hvala Bosno“, „Hvala dijasporo“, „Hvala Novače i Ademe“.

Neki su nosili transparente „Mi nismo građani drugog reda“, „Gde je krizni štab“, „Gde je gradska vlast“ „Zašto ste krili istinu“ i „Zar su izbori važniji od života“, tražeći odgovornost lokalnih i državnih funkcionera.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ranije danas je izjavio da su poslednji podaci o broju novoinficiranih u Novom Pazaru i celoj Srbiji „znatno“ bolji nego prethodnih dana.

Komentarišući slučaj devojčice u Novom Pazaru koja prima terapiju iza zgrade dečjeg odeljenja lokalne bolnice, ministar Lončar je rekao da devojčica „nema veze sa koronom“ i apelovao da se „ne zloupotrebljavaju informacije“.

„Molim sve medije i građane da znaju istinu, devojčica nema veze sa koronom, boluje od astme, primila je terapiju dok ne dođe do Kraljeva. Procenjeno je da je zbog nje najsigurnije da ne ulazi u bonicu kako bi se smanjio rizik da se zarazi koronom“, rekao je Lončar za televiziju Pink.

Sve o pandemiji možete čitati u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.