Grčka zatvara granice za državljane Srbije

Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Grčka od ponedeljka ujutru u 6h zatvara granice za državljane Srbije, potvrdio je za N1 ministar Rasim Ljajić. Grčka vlada je saopštila da će zabrana ulaska trajati do 15. jula i da može da bude produžena.

Grčka je donela ovu odluku zbog epidemiološke situacije u Srbiji i velikog broja testiranih ljudi iz Srbije u Grčkoj koji su pozitivni.

Kako N1 saznaje, turistima iz Srbije koji se trenutno nalaze u Grčkoj biće omogućeno da završe svoje aranžmane.

Ambasada Srbije u Atini zvanično je obaveštena da Grčka od sutra zatvara granicu za državljane Srbije, potvrđeno je agenciji Beta u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Obaveštenje o zatvaranju granice je stiglo ambasadi Srbije u Atini iz kabineta grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa.

Grčka vlada je saopštila da će zabrana ulaska trajati do 15. jula i da može da bude produžena.

Direktor asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je da će svi koji su na letovanju u Grčkoj, moći da ostanu do kraja svog aranžmana.

pročitajte još

„Neće ih isterati napolje, nema problema, ostaviće ih tamo da završe i po rasporedu će se vraćati. Nema zvaničnog saopštenja od Grčke, informacija je da zatvaraju od šest sati. Oni koji uđu do šest, pretpostavljam, ostaće, a ostali koji su već tamo preko agencija, mogu da završe letovanje, naravno, rekao je on. Oni koji su individualno otišli, donosiće samostalno odluke kada da se vrate. Ne možete ništa dobiti od Grčke, nedelja je, iz nekog razloga u neradni dan nedeljom to rade. To je već treći put da rade isto“, dodao je Seničić.

Problem je za turiste koji bi trebalo da krenu večeras, ali odluke o tome će donositi agencije, zaključio je direkor Jute.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić prethodno je potvrdio za Nova.rs da je od ponoći moguće zatvaranje grčke granice za državljane Srbije.

„Još uvek ne mogu sa sigurnošću da kažem da će nam Grci zabraniti ulaz u zemlju, ali postoji šansa da se to dogodi od ponoći. Istina je da razmatraju da zatvore granice, a odluku će doneti u toku dana, pa ćemo vas obavestiti“, rekao je Dačić, komentarišući najave da će državljanima Srbije od ponoći biti onemogućen odlazak i na grčku obalu.

Do sada je turistima iz Srbije za ulaz u Grčku jedini otvoreni pravac bio preko Bugarske, na prelazu Promahonas, nakon što je prelaz Evzoni na granici sa Severnom Makedonijom bio otvoren 1. jula samo na nekoliko sati, do podneva.

Grčka je objavila da je u prethodna 24 časa registrovala još devet zaraženih korona virusom i da nije bilo smrtnih ishoda od posledica te infekcije.

Od devet novozaraženih, sedam su strani turisti koji su testirani po ulasku u zemlju, navodi Asošiejted pres.

Dan ranije, Grčka je prijavila 25 novoinficiranih, od kojih su osam strani turisti.

U Grčkoj je zaraza do sada potvrdjena kod više od 3.500 osoba, od kojih su umrle 192.

Sve o pandemiji možete čitati u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.