Istraživanje: Ulazak u EU podržava 59 odsto građana

Vesti 19. maj 201511:54 > 12:01
Izvor: EPA

Većina građana, 59 odsto, podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji i opšti stavovi prema EU su generalno stabilni, rezultati su najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja koje je sproveo Medium Galup.

Podaci, istovremeno, pokazuju da je dve trećine građana protiv priznavanja nezavisnosti Kosova u cilju ulaska u EU, iako smatraju da je to glavni uslov pristupanja, pokazalo je istraživanje „Stavovi građana Srbije prema EU integracijama“.

Kako je rekla direktorka istraživanja i razvoja TNS Medium Galupa Milana Aleksić na konferenciji za novinare, 59 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU, a ukoliko bi referendum o pristupanju Srbije EU bio održan danas, 55 odsto građana glasalo bi „za“, dok bi 26 odsto bilo „protiv“.

„Kao uslov koji Srbija treba da ispuni kako bi postala članica EU, 41 odsto građana navodi priznavanje nezavisnosti Kosova, a sledeći na listi uslova su sveobuhvatne reforme, koje navodi 21 odsto građana, zatim borba protiv korupcije i kriminala – 12 odsto, i ekonomska stabilnost, takođe 12 odsto“, rekla je Aleksić.

Protiv priznavanja nezavisnosti Kosova 66 odsto

Podaci istraživanja pokazuju da, iako to smatraju kao glavni uslov pristupanja, 66 odsto građana je protiv priznavanja nezavisnosti Kosova u cilju ulaska u EU, dok 58 odsto podržava dijalog Beograda i Prištine.

Prema njenim rečima, odnos građana prema EU je stabilan i 47 odsto građana reklo je da je njihov stav „generalno pozitivan“, a u prethodnom istraživanju Medium Galupa, takođe sprovedenom za potrebe Delegacije EU u Srbiji, taj stav je izneo isti procenat građana.

„Najčešći razlozi koje građani navode su ekonomske prirode – bolja budućnost, prosperitet- 46 odsto, bolji standard 38 odsto i bolje šanse za zaposlenje 34 odsto“, rekla je Aleksić.

Kako je navela, građani koji su protiv članstva, pored brige o povećanju siromaštva i lošijeg standarda, kao glavne razloge navode eksploataciju prirodnih resursa, pritiske, uslovljavanje, kao i gubitak nacionalnog identiteta.

Da Srbija za 10 godina da uđe u EU očekuje 57 odsto građana.

 „Pedeset sedam odsto građana očekuje da će Srbija postati članica EU za oko 10 godina i ranije, dok se smanjio broj građana koji smatraju da se to nikada neće dogoditi i sada iznosi 14 odsto, a taj broj je u septembru 2014. iznosio 22 odsto“, rekla je Aleksić.

Prema njenim rečima, građani su naveli da bi želeli više informacija o uticaju pristupanja EU na ekonomsku situaciju i životni standard u Srbiji, i to 33 odsto, zatim o životu običnih ljudi u državama članicama EU i to 33 odsto, a na trećem mestu su informacije o pregovorima Srbije sa EU, što je navelo 27 odsto građana.

Aleksić je navela da je 24 odsto građana čulo za programe pomoći EU i da veruju da je EU četvrti najveći donator.

EU od 2000. dala više od tri milijarde evra bespovratne pomoći Srbiji.

„To pokazuje da percepcija građana o donacijama i dalje nije u skladu sa realnom situacijom, jer je EU od 2000. do 2015. za Srbiju izdvojila više od 3 milijarde evra bespovratne pomoći iz pretpristupnih fondova“, istakla je Aleksić.

Istraživanje, koje je za potrebe Delegacije EU u Srbiji realizovao TNS Medium Galup od 26. marta do 1. aprila, sprovedeno je na uzorku od 1.265 punoletnih ispitanika, metodom „licem u lice“.