Ministarstvo: Upotreba plastičnih kesa smanjena za 80 odsto

Vesti 03. jul 202010:39 > 10:41
N1

U Srbiji je upotreba jednokratnih plastičnih kesa smanjena za 80 odsto, a radi se na njihovom trajnom izbacivanju iz upotrebe, kao i uređivanje upravljanja plastičnim otpadom, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Povodom 3. jula, Međunarodnog dana bez plastičnih kesa, ukazano je na veliku štetnost plastičnih kesa i plastike za životnu sredinu i prirodu i neophodnost promene navika građana, kako bi bilo što manje otpada u životnom okruženju.

Dan bez plastičnih kesa ustanovljen je na osnovu međunarodne inicijative za budućnost bez plastičnog otpada, koja upozorava svet da je planetarno zagađenje plastikom globalna katastrofa kojoj se razmere tek naslućuju.

„Ovog dana, hiljade organizacija širom sveta skreću pažnju javnosti da jednokratne plastične kese koje čovek koristi u proseku 25 minuta, ostaju u životnoj sredini narednih sto do pet stotina godina koliko im je potrebno da se raspadnu, a u tom periodu emituju otrovne materije koje zagađuju ekosisteme, vodotokove, zemljište, vodu koju pijemo i hranu koju jedemo. Čestice mikroplastike koje pronalaze svoj put preko morskog ekosistema do ljudske trpeze, ostavljaju nesagledive posledice po čitav živi svet, uključujući čoveka“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Istaknuto je da se širom sveta svakog trenutka koristi milion plastičnih kesa, a u Evropskoj uniji godišnje proizvede 3,4 miliona tona plastičnih kesica, što odgovara težini više od dva miliona automobila, i da je 80 odsto morskog otpada od plastike.

Ministarstvo zaštite životne sredine je navelo da u saradnji sa drugim zainteresovanim stranama radi na sistemskom uređenju upravljanja plastikom i plastičnim otpadom.

Revidirana je Nacionalna strategija upravljanja otpadom u skladu sa EU direktivama za period od 2020. do 2025. godine, a u proceduri usvajanja je predlog izmene zakona o upravljanju otpadom.

Formirana je radna grupa koja radi na izmenama pravilnika kojim će biti definisani sastav, proizvodnja, stavljanje u promet i druge značajne aktivnosoti u upravljanju plastičnim kesama.

„U toku je i rad na primeni Direktive EU o jednokratnoj plastici, što će našu zemlju približiti evropskim standardima, kao i rad na promeni sistema upravljanja ambalažnim otpadom i uvođenju depozitnog sistema čime će se ambalaža i plastika preusmeriti iz životnog okruženja i prirode u reciklabilni proces. Podsticajem građana na vraćanje ambalaže kroz depozitni sistem biće drastično smanjen procenat plastike u prirodi“, navelo je resorno ministarstvo.