Kon: Sada smo u "nedelji maksimuma" zaraze

Vesti 03. jul 202009:19 > 09:23
N1

Član državnog Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Predrag Kon izjavio je da smo sada u "nedelji maksimuma" zaraze i da je intenzitet prenošenja virusa najveći od početka pandemije, a da će posle doći do smanjenja registrovanih slučajeva.

Moramo sve vreme da se ponašamo kao da smo u najintenzivnijem periodu prenosa virusa, upozorio je Kon u uključenju u jutarnji program Radio-televizije Srbije.

On je istakao da će nove mere, koje će Vlada Srbije usvojiti danas i biće oročene na 14 dana, propisati obavezu nošenja maski u zatvorenom prostoru, a prekršioci će biti kažnjavani.

„Ako se ove mere preduzmu, gotovo je teoretska mogućnost da dođe do daljeg povećanja epidemije“, konstatovao je Kon.

On je objasnio da je teško moglo da se predvidi da će pandemija koronavirusa ponovo da „eksplodira“, zbog toga što se smatralo, bile su pretpostavke da će virus da oslabi, pošto je došlo toplije vreme.

„Moramo sve vreme da se ponašamo kao da smo u najintenzivnijem periodu prenosa virusa. Mi ćemo ovo rešiti za par nedelja“, poručio je Kon, uz ocenu da nije teže stanje sa koronavirusom u odnosu na mart i april, ali da „nije naivno“.

Sve o pandemiji možete čitati u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.