Ponovljeni izbori: POKS nije prešao cenzus, DJB tvrdi – izbori su pali

Izbori 2020 02. jul 202018:05 > 18:06
N1

Republička izborna komisija još nije saopštila rezultate juče održanog ponovljenog glasanja za 200 hiljada birača na parlamentarnim izborima. Međutim, jedina dilema koja je postojala rešena je time što je lista koja je imala šanse da pređe izborni prag - Pokret obnove kraljevine Srbije, saopštila da joj to nije pošlo za rukom. I taman kada su svi pomislili da je izborima došao kraj, pojavio se pokret Dosta je bilo sa tvrdnjom da je pravno oborio čitav izborni proces.

Pokret Obnove Kraljevine Srbije sam je otklonio dilemu. Njihova zajednička lista sa drugim monarhističkim pokretima ostala je ispod cenzusa za nekoliko hiljada glasova.. Navode i da nije bilo očekivano da će mobilisati svoje birače da izađu na glasanje u sred radne nedelje i u trenutku kada su epidemiološki uslovi izuzetno pogoršani.

POVEZANE VESTI

 U Crti, posmatračkoj misiji koja je odlučila da zbog kovida 19 ne prati ponovljeno glasanje – kažu da su člekivanja da POKS pređe cenzus bila krajnje nerealna.

„Ono što smo mi analizirali i posmatrali, naš utisak je bio je POKS trebalo da ostvari izvanredan rezultat u odnosu na ono prvo glasanje za možda nekih pet puta što nije bilo realno da se desi. A nismo videli da su druge stranke javno pozivale da se glasa za POKS“, kaže Vujo Ilić, iz Crte.

Sastav parlmenta bi trebalo uz moguće male korekcije kada RIK objavi konačne rezultate, da izgleda ovako: 189 SNS, 32 SPS i 12 Šapićev SPAS, uz manjinske liste. Ali, sačekajte, poručuje Saša Radulović i njegov pokret Dosta je bilo. Radulović tvrdi da se izbori moraju ponoviti na 2.700 biračkih mesta jer je Upravni sud poništio rešenja kojima je RIK odbio prigovore Dosta je bilo.

„Izbori su oboreni. Oborili smo ih na jednoj trećini biračkih mesta. 2.700 biračkih mesta. Pored toga, RIK je dok je pokušavala da namesti izbore, propustila i rok od 96 sati da proglasi rezultate izbora. Ako to ne uradite – izbori nisu uspeli i moraju da se raspišu novi“, rekao je Radulović.

Po drugom pravnom tumačenju, odluka Upravnog suda ne znači odmah ponavljanje glasanja, već RIK mora ponovo da razmotri prigovore DJB. Advokat Ivan Ninić objašnjava da poništenje rešenja RIK-a nije i poništenje izbora.

„Na uporno pitanje tviteraša da li su izbori pali – odgovor je – NISU PALI.  Zabunu unosi pogrešno tumačenje zakona i to čl. 97. St. 7. koji se odnosi na poništaj radnje i rok za nove izbore. Jer to je slučaj samo kod meritorne sudske odluke, a ne ovde!“, ocenjuje ivan Ninić.

RIK je, u međuvremenu, na elektronskoj sednici ponovo poništio deo prigovora liste Suverenisti – DJB i očekuje se da će se ta lista ponovo žaliti Upravnom sudu.