Đukanović: Bez sinergije SAD i EU nema rešenja odnosa Beograda i Prištine

Vesti 01. jul 202010:24 > 10:35
Izvor: Medija centar

Bez potpune sinergije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU), neće doći do konačnog i poželjnog rešenja odnosa Beograda i Prištine, izjavio je FoNetu profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović, uz ocenu da Srbija ne može profitirati na bilo kakvom razmimoilažnju SAD i EU.

Srbija bi trebalo da insistira na sinergiji EU, formalnog posrednika još od 2010.godine, i SAD, koje objektivno jedine imaju mogućnost da taj proces dovedu do kraja, ocenio je Đukanović.

On je u serijalu razgovora Agreman podsetio da su SAD bile involvirane na ovom prostoru od Dejtonskog, Erdutskog, Kumanovskog, Ohridskog, Prespanskog i drugih sporazuma.

Jako je teško doći do sporazuma između Beograda i Prištine bez angažovanja Vašingtona, rekao je Đukanović i ocenio da će sve zavisiti od rezultata američkih predsedničkih izbora i dinamike koja će tada biti uspostavljena sa EU.

Onda će se verovatno stvoriti uslovi da dođe do ubrzanog nastavka dijaloga i odnosno neke vrste konkretnih rezultata, smatra Đukanović.

On je konstatovao da su SAD imale značajnu ulogu od početka dijaloga Beograda i Prištine od 2011. godine na ovamo, „ali su nekako bile u senci“.

Tek od kraja 2018. godine SAD preuzimaju značajniju uloge. Bez potpune zajedničke aktivnosti EU i SAD, neće se moći doći do konačnog rešenja, uveren je Đukanović.

Ukoliko pokušava da ima nekakav benefit iz dijaloga Beograda i Prištine pod Trampovom administacijom, Srbija će, prema njegovom mišljenju, moći da dobije nešto više nego što bi dobila pod administracijom potencijalnog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Tu bi odnos prema partnerima bio drugačiji, preciznije više fokusiran na Prištinu, a manje na Beograd, predvideo je Đukanović.