Tačija čekaju pregovori s Beogradom ili sud, o žrtvama se, kažu, priča najmanje

Vesti 30. jun 202016:57 > 19:35
Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Može li kosovski predsednik Hašim Tači da bude legitiman pregovarač u dijalogu sa Beogradom dok se čeka konačna odluka o najavljenoj optužnici za ratne zločine? Priča li se dovoljno o žrtvama naspram političkih turbulencija?

Sudeći po dosadašnjim reakcijama Hašim Tači bi možda i mogao da se nađe na kosovskoj strani pregovaračkog stola, ukoliko to bude prihvatljivo za Albance. Portparolka Evropske komisije Viržini Bati upoznata je sa tim da će kosovski predsednik ostati na dužnosti do konačne odluke Tužilaštva za ratne zločine.

„Pozivamo na punu saradnju sa Specijalnim sudom. To je važan pokazatelj opredeljenosti Kosova za vladavinu prava, što je ključni element za napredak na putu EU integracija. Nije na EU da bira sa kim će da razgovara u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Na kosovskim vlastima je da odluče ko će najbolje predstavljati njihove interese“, kazala je Bati.

POVEZANE VESTI

Nešto slično smo čuli i ranije od srpskog predsednika. On je danas na svom Instagram nalogu podsetio na intervju koji je dao za list „Politico“.

„To nije na meni. Uvek mogu reći da neću razgovarati s nekim ko je optužen za ratne zločine, ali nisam ja taj koji će izabrati albansko rukovodstvo, to je na njihovom narodu“, izjavio je Vučić za „Politico“.

Spekulacije o političkoj pozadini optužnice su u prvom planu. Mnogo više se priča o zločincima i tome kako će biti isporučeni dok je priča o žrtvama izostala, smatraju u Inicijativi mladih za ljudska prava. To je, kažu, pokazalo i iskustvo sa Haškim tribunalom.

„Ne govorimo o jednom osumnjičenom, jednom okrivljenom, nego govorimo o celoj borbi Oslobodilačke vojske Kosova i celom albanskom narodu. To je ono što Tači sad pokušava da nametne kao narativ. To već gledamo u našim ostalim zemljama već decenijama“, ocenio je Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Zločini i sudbine žrtava nisu posebna tema pregovora u kojima učestvuju delegacije Beograda i Prištine.

„To mora da bude saradnja koja ide, možda čak i pre pregovora. Ukoliko mi imamo više od 1.000 ljudi koji se vode kao nestali. Sve je važno, svaki aspekt pregovora je važan, ali ovo je nešto…šansa koju sada gubimo. Ukoliko se sudbina tih lica ne utvrdi danas, ona neće moći da se utvrdi za 20 godina“, dodao je Đurić.

Rok za konačno potvrđivanje ili odbacivanje optužnice protiv kosovskog predsednika je još uvek daleko. Za četiri meseca se mnogo toga može promeniti. Do tada ostaju brojne nepoznanice i iščekivanja na svim stranama.