U Srbiju stigle bespilotne letelice iz Kine

Vesti 30. jun 202016:40 > 16:44
Podeli:
Izvor: N1

Na vojni aerodrom u Batajnici danas je sleteo transportni avion "Iljušin" sa isporukom bespilotnih letelica iz Kine, objavio je Sputnjik.

Kako se navodi, Srbija je kupila od Kine naoružane bespilotne letelice CH-92A, koje se koriste za izviđanje i snimanje terena, ali mogu da nose i bombe i rakete.

Reč je maloj bespilotnoj letelici koja će u Ratnom vazduhoplovstvu Vojske Srbije biti u više varijanti, a jedna će se lansirati sa domaćeg kamiona FAP 2228.

U januaru ove godine v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović najavio je da se u prvoj polovini ove godine očekuje isporuka kineskih naoružanih bespilotnih letelica CH-92A, i to dva sistema, kompleta, sa ukupno šest letelica.

Miloradović je, navodi Sputnjik, dodao da se stručnjaci Vojnotehničkog instituta (VTI) već duže vreme nalaze u Kini, gde sa kineskim kolegama rade na integraciji sistema i opreme sa pomenute letelice na domaću bespilotnu letelicu „pegaz“, što je posebna korist od saradnje sa Kinezima.

Letelica CH-92A ima raspon krila nešto manji od deset metara, akcioni radijus veći od 150 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat.

Nosi dve navođene rakete dometa do šest kilometara i namenjena je za izviđanje, korekciju artiljerijske vatre i za napad na važne ciljeve, poput lakih vozila i radarsko-komunikacionih sistema, navodi Sputnjik.