Epidemiolog: Situacija u Tutinu ozbiljna, umrla tri člana jedne porodice

Vesti 30. jun 202010:17 > 10:25
N1

Dr Mithat Eminović, načelnik higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Tutinu, kaže da je situacija u tom gradu veoma ozbiljna i da je opterećenje na kovid ambulantu ogromno. Zbog nezadovoljavajuće komunikacije između institucija, kaže da ne zna tačan broj umrlih i obolelih. "Ali primetno je da je razlika između zvanično saopštavanih podataka i stvarne situacije velika". Dodaje da je u jednom danu umrlo tri člana porodice - otac, majka i sestra jednog zdravstvenog radnika iz Tutina. A, podvlači, 27. aprila nisu imali nijednog zaraženog.

Eminović kaže da je ovih dana običajeno loša situacija u tom gradu, odnosno da ima mnogo pacijenata i obolelih, a da je opterećenje kovid ambulante je veliko.

Da ilustruje problem, doktor kaže da je od 1. juna do juče, 850 rendgen-grafija pluća urađeno samo u toj ambulanti, što je 15 do 60 dnevno. „U početku meseca manje, oko 15, u subotu 62 grafije“, podvlači.

Na pitanje da li je neko od zdravstvenih radnika došao u ispomoć, doktor kaže – do jutros niko.

 Situacija je ozbiljna i treba se fokusirati na rešavanje tekućih problema, a sigurno ima mesta za pitanje odgovornosti – od  ministra do rukovodioca zdravlja i to bi trebalo da bude nužno, kaže doktor.

„Dovoljno je da se samo Tutin desi u jednoj državi, pa da se postavi pitanje odgovornosti samog ministra, a da ne pričamo o nižim nivoima“.

Eminović ističe da u tom gradu imaju sistem koji je funkcionisao do odjavljivanja vanrednog stanja, da su epidemiju držali pod kontrolom i da nisu 27. aprila imali ni jednog bolesnika. „A onda sledi naglo popuštanje svih tih mera i nedopustivo popuštanje svih nivoa vlasti i desilo se to što se desilo“.

Epidemiolog je ocenio da su epidemiološke službe u domovima zdravlja, kako je rekao – relikt socijalističkog sistema, i da u zdravstvenom sistemu zapravo ne postoje. „Što je greška i mogli smo biti iskorišćeni da se ova epidemija lakše reši“, kaže.

Glavni krivac za ovo stranje je, podvlači, virus, drugi su institucije koje su bile dužne da ublaže i umanje štetu, a to su državne institucije, pa zdravstvene institucije, a na trećem mestu su građani, i njihovo u velikom broju neodgovorno ponašanje.

Dr Eminović, na pitanje koliko je preminulih s obzirom na to da je nova.rs objavila da se u tom mestu čitave porodice sahranjuju, kaže da je to tačno, ali da zvanične podatke nemaju, jer nema zadovoljavajuće komunikacije u radu svih institucija. Zato, dodaje, nemaju tačan broj ni obolelih i umrlih. „Ali primetno je da je razlika između zvanično saopštavanih podataka i stvarne situacije velika“.

Dodao je da je u jednom danu umrlo tri člana porodice – otac, majka i sestra jednog zdravstvenog radnika iz Tutina.

„Država promenila strategiju“

Doktor kaže da je na osnovu poslednjih preporuka Kriznog štaba očigledno da smo prešli na evropsku strategiju, sa ranijeg kineskog, s obzirom na to da se asimptomatski, a pozitivni pacijenti upućuju na kućno lečenje.

To ne znači da nismo mogli da vršimo kontrolu i tih pacijenata i da ih držimo pod kontrolom, ali tu se izgubio se ritam, i to je doprinelo tome da se dosta ljudi, koji su bili u kućnoj izolaciji, nisu pravovremeno javili zdravstvenom sistemmu i tu je greška, podvukao je.

„A preporuke su bile i da se kontakti pozitivnih pacijenata ne moraju testirati. Znači došlo je došlo je do značajnih promena u državnoj strategiji prema epidemiji“, zaključio je.

On je zahvalio dijaspori, navodeći da se ovih dana mnogo ljudi iz inostranstva javilo, ponudilo i već realizovalo pomoć zdravstvu u Tutinu.

Sve o pandemiji možete čitati na stranici Koronavirus.