Tači: Podneću ostavku ako se optužnica potvrdi

N1

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio da će podneti ostavku ako Specijalni sud potvrdi optužnicu protiv njega, Kadrija Veseljija i drugih optuženih za ratne zločine tokom rata na Kosovu.

Tači, kojem je trebalo pet dana da se oglasi o optužnici specijalnog suda podignutoj protiv njega, rekao je u osamnaestominutnom obraćanju da je „njegovo srce povređeno, ali da nije slomljeno“.

„U narednim danima ću se konsultovati sa političkim liderima o sledećim koracima. Uveravam vas ponovo, neću se suočiti sa pravdom iz ove kancelarije. Ako se optužba potvrdi, odmah ću podneti ostavku na mesto predsednika i suočiti se sa optužbama“, rekao je on.

On je rekao da je pravedno da se rasvetli svaka sumnja i svaka optužba za ratne zločine od bilo koga i gde god se to dogodilo.

„Moguće je da sam napravio greške u miru, ali ratne zločine nikada“, izjavio je Tači.

POVEZANA VEST

Dodao je da je dve decenije podržavao inicijative za formiranje sudova sa međunarodnim učešćem ili nadzorom.

„Neko mora da pregleda ovu 21 godinu istraga, suđenja i suđenja za ratne zločine na Kosovu. Bio bih najsrećniji kada bih video da međunarodna zajednica primenjuje iste standarde za Kosovo i Srbiju u rešavanju ratnih zločina“, kazao je Tači.

On je dodao da s tim u vezi ne vidi proporcionalnost, ali ni zaveru protiv Kosova.

Tači je istakao i da je lično „snažno posvećen dijalogu i miru sa Srbijom“.

Rekao je da nijedna dobra namera niti volja za pravdom ne mogu opravdati inkriminaciju šefa države upravo u trenutku kada je dijalog sa Srbijom mogao ući u novu fazu. On je objavljivanje optužnice pre njene potvrde ocenio skandaloznim.

„Ta izjava je učinila nemogućim veoma važan sastanak u Beloj kući, čime je snažno oborena prilika za postizanje mira između Kosova i Srbije. U praksi pravde civilizovanog sveta, javno objavljivanje optužnice pre nego što je pravosudno telo odobri, predstavlja ogroman skandal. Nikakav navodni zločin, čak i da je počinjen, ne opravdava javno linčovanje“, rekao je Tači.

Specijalno tužilaštvo u Hagu podnelo je većima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka, kojom se Hašim Tači, Kadri Veselji i druge osobe terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni nose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu, kako bi odlučio da li da je potvrdi.