Paunović: Sumanuto praviti minihidroelektrane u zaštićenim područjima

Vesti 29. jun 202019:24 > 19:35
Shutterstock

Sumanuto je praviti minihidroelektrane (MHE) u zaštićenim područjima, ali možda postoje lokacije gde se mogu praviti hidroelektrane koje mogu doneti koristi i lokalnom stanovništu, državi, a ne štetiti prirodi, ocenio je pomoćnik direktora Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" Momir Paunović.

On je, u onlajn debati EU Info centra „Upravljanje vodama“, rekao je Dunav jedan od najvećih ekosistema u Srbiji i da može biti primer za sve ostale.

To je reka koja je pod pritiskom, ne samo u Srbiji, već dužinom celog toka, mnogo ljudi gravitira ka njoj, koristi je i naše je da ukažemo su najznačajniji pritisci, primenimo mere i sačuvamo je za budućnost, rekao je Paunović.

On je ukazao da se ne radi samo o zagađenju, već o hidroelektranama, odbrani od poplava.

Moraju postojati ti sistemi, moramo proizvoditi energiju, ali treba to raditi na pravi način i ne uništavati se ekosistemi ako ne moraju, rekao je Paunović.

Prema njegovim rečima, MHE su posebna priča, od kojih nemaju korist ni država ni priroda.

Nataša Milić iz Republičke direkcije za vode ocenila je da je završen ogroman posao urađen kada je reč o primeni direktiva Unije, odnosno njihova implementacija u domaći Zakon o vodama.

U planu je da 2021. godine komplentno evropsko zakonodavstvo će biti transponovano u domaće pravne akte, odnosno Zakon o vodama i prateća podzakonska akta, rekla je Milić.

Ona je podsetila da su svi pre neki dan bili svedoci ogromnih poplava, a intenzivno se radi i na planu koji se bavi rizikom od poplava, koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji do kraja 2021. godine.

On će obezbediti bolju prevenciju i poznavanje rizika na plavnim područijima, a to će dovesti do efikasnijeg reagovanja, rekla je Milić.

Ona je ukazala da su zakoni samo početak priče i njih treba primeniti u praksi, ali kapaciteti u vodoprivredi su jako skromni, svega 25 inspektora.

Milić je rekla da će se u pregovorima o poglavlju 27 i pregovaračkom pozicijom videti koji će se rokovi dobiti za zabranu direktnog ispuštanja komunalnih voda u vodotokove.

Savetnik na tvining projektu EU Stefan Fon Krajc rekao je da Srbija još nije članica Unije, ali je snažno posvećena usklađivanju nacionalnog pristupa sa standardima EU.

Fon Krajc je u video poruci najavio i da se novi ciklus saradnje planira za period od 2021. do 2027. godine.

Svakog 29. juna, u Srbiji se obeležava Međunarodni dan Dunava, kada se koristi prilika da se kroz različite manifestacije vrši podizanje svesti o očuvanju Dunava kao jedne od najlepših evropskih reka, ističe značaj Dunava za ljude koji žive u njegovom slivu i apeluje na racionalniju upotrebu vodnih resursa.