Stevanović: Imamo dovoljno bolničkih kapaciteta, stopa zaraze pokazuje talasanje

Vesti 29. jun 202015:11 > 15:12
N1

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović izjavio je da je poslednjih dana povećan broj pacijenata koji dolaze na tu kliniku i da je reč uglavnom o mlađim osobama. "Proširili smo kapacitete, kako bismo išli dan-dva ispred epidemije, da pacijenti ne čekaju", rekao je.

„Mi u drugom talasu epidemije, odnosno šiljku iz prvog talasa, imamo veći broj obolelih, a promenila se struktura pacijenata. Uglavnom je reč o aktivnom stanovništvu, u Beogradu su to osobe između 30 i 55 godina života. Jedan deo ima laku kliničku sliku, ali deo ima ozbiljne upale pluća. Širili smo kapacitete da idemo dan-dva ispred epidemije, da pacijenti ne čekaju“, kazao je.

POVEZANE VESTI

Ovo nije bolest koja pogađa stare i bolesne, kaže.

„Stariji imaju rizik za komplikacije, ali i mladi i oni zdravi mogu imati teške kliničke slike. Broj obolelih je taj koji diktira težinu kliničke slike“, naglasio je Stevanović.

On je apelovao na građane da poštuju mere prevencije, da nose maske, da ako mogu sede kod kuće i ne šire dalje infekciju.

„Svi smo odgovorni za svoje i za zdravlje okoline. Imamo dovoljno kapaciteta, očekujemo par dana ovakav veći priliv, a onda lagano smanjivanje broja obolelih. Verovatno neće biti povoljno po nas što stopa oboljevanja pokazuje trend talasanja…Moramo da mislimo na sebe i druge, jer jedino to sada garantuje prekidanje lanca infekcije. Još uvek nemamo apsolutno efikasan način koji garantuje 100 posto bezbednosti“, izjavio je Stevanović.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je i da nema razloga da svi ljudi dolaze na Infektivnu kliniku zbog pregleda.

„Napravi se velika gužva i morate duže da čekate na Infektivnoj, postajete nervozni, pravi se zastoj, a sve to može da se uradi u kovid ambulantama, koje rade i noću. Otvorili smo i gradski zavod za plućne bolesti, plus dve ambulante u Beogradu. Pregled možete da obavite u tim trijažnim centrima i sa tim, ako ima potrebe, onda idete na Infektivnu“, rekao je Lončar.

Sve o pandemiji možete čitati na stranici Koronavirus.