Priština: Za Kumanovo isključivo odgovorne vlasti u Skoplju

Vesti 18. maj 201517:35 > 17:40
EPA

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hiseni ocenio je da su makedonske vlasti isključivo odgovorne za nedavne događaje u Kumanovu i zatražio međunarodnu istragu sukoba tokom kojih je stradalo 18 osoba a više desetina ranjeno i uhapšeno.

„Ono što se tamo desilo je isključiva odgovornost makedonskih vlasti i zato insistiram da se uradi složena međunarodna istraga kako bi se izbegle sve mogućnosti spekulacija koje smo već videli. Mi ćemo javnost upoznati sa svakim detaljem kojeg posedujemo. Kosovo ništa ne krije, Vlada i institucije ne kriju ništa, nisu ništa sponzorisale, i Vlada Kosova i ja kao ministar insistiram da nećemo dopustiti da se vladine krize u jednoj susednoj državi uvezu na Kosovu“, kazao je Hiseni na sastanku skupštinskog odbora za unutrašnje poslove.

„Nećemo nikako dopustiti da, bilo običnim aludiranjem ili implicitnim sugerisanjem, neko pokuša da prebaci jedan konflikt koji se zahuktao negde drugde, koji je možda sponzorisan i od strane druge Vlade, da se uveze na Kosovo“, dodao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

On je potvrdio da je nakon sukoba u Kumanovu, iz Makedonije na teritoriju Kosova i Metohije ilegalno ušla jedna osmočlana porodica, dok je više od 300 ljudi to učinilo legalnim putem.

„Neki od njih su rekli da dolaze kod svojih bližnjih zbog straha od eskalacije situacije“, dodao je Hiseni.

Članovi skupštinskog Odbora insistirali su na tome da su postojala ranija upozorenja o mogućim incidentima u Makedoniji i izrazili čuđenje kako nisu primećeni pokreti građana Kosova prema Makedoniji.

Potpredsednica Skupštine Kosova iz redova Samoopredeljenja i članica Odbora Aida Durguti kazala je da je to skupštinsko telo odmah nakon događaja u Kumanovu pozvalo predstavnike Kosovske obaveštajne službe koji su poslanicima potvrdili da je 23. februara premijeru i predsednici Kosova predat izveštaj o grupi koja je učestvovala u sukobima u Kumanovu, kao i da su saznanja o ranijim dešavanjima imali i ministar spoljnih poslova, ministar pravosuđa i direktor policije.

Odgovarajući na pitanje Aide Durguti da li mu se premijer obratio povodom izveštaja Kosovske obaveštajne službe, Hiseni je rekao da je „ekskluzivno pravo i premijera i predsednice i članova Odbora šta podele sa drugima.“

Članovi Odbora iz opozicije kritikovali su kosovske vlasti što još uvek nema zvaničnog stava Vlade Kosova o događaju u Kumanovu, i što Vlada nije kritikovala nasilje nad Albancima u Makedoniji.