Savet REM ukorio TV Hepi zbog Jovanovićevog vređanja advokata u emisiji

Vesti 29. jun. 202013:32 > 13:51
Podeli:
Izvor: N1

Savet Regulatornog tela za elektronske medije na poslednjoj sednici izrekao je meru upozorenja televiziji Hepi zbog prekršaja u emisiji te televizije kada je lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović grubo vređao advokata Gorana Petronijevića, prenelo je Udruženje novinara Srbije.

Iz donošenja ove odluke bila je izuzeta članica Saveta REM Judita Popović. Ona je predložila da bude izuzeta iz rasprave i odlučivanja zato što je u njemu uključen i lider LDP. Tome je prethodila njena izjava sa prošle sednice Saveta da je ona i dalje članica te stranke.

Kako UNS saznaje, sednici je prisustvovao glavni i odgovorni urednik televizije Hepi Milomir Marić, koji je između ostalog rekao da je teško kontrolisati sagovornike u živom programu, posebno tokom izborne kampanje.

Na prošloj sednici Saveta REM protiv televizije Hepi pokrenut je postupak jer je lider LDP u emisiji „Dobro jutro, Srbijo“, koja je prikazana u maju ove godine, vređao advokata Gorana Petronijevića i neimenovane članove Advokatske komore Beograda. Voditelji te emisije nisu reagovali na Jovanovićeve uvrede.

REM izrekao meru opomene TV Šabac

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je Savet REM izrekao meru opomene Televiziji Šabac zbog toga što su novinari „Podrinskih novina“ Hanibal Kovač i Ivan Kovačević u aprilu na toj televiziji izneli navodne nepravilnosti i nesavesno poslovanje Zavoda za javno zdravlje Šabac tokom kovida-19, a da ta televizija nije dala mogućnost Zavodu da odgovori.

„Postupak za izricanje mere Savet REM doneo je posle prijave Zavoda za javno zdravlje Šabac, povodom optužbi Kovača i Kovačevića koje su izrečene u emisiji ‘Pravo pitanje’ da zdravstvene vlasti prećutkuju informacije u vezi sa virusom. Zavod na njih, iako je ta emisija Televizije Šabac debatnog karaktera, nije mogao ravnopravno da odgovori“, navodi se u saopštenju.

Osim televizije Šabac, koja se našla na sednici Saveta REM zbog tvrdnji novinara „Podrinskih novina“, prijave v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac Branka Vujkovića zbog tekstova u listu i na sajtu „Podrinskih novina“ razmatrali su i članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu.

„Savet za štampu je po jednoj od prijava Vujkovića, koja je razmatrana u aprilu, doneo odluku da su ‘Podrinske novine’ prekršile Kodeks novina Srbije zbog toga što nisu cenile da je obaveza novinara da pravi jasnu razliku između činjenica koje prenosi, komentara, pretpostavki i nagađanja, kao i da, kad je neophodno, konsultuje što više izvora“, kaže se u saopštenju.

„Podrinske novine“ su, kako je rekao UNS, oštro kritikovale ovu odluku Saveta za štampu, navodeći da su tekstovi koje su pisali „posledica (i odgovor) na laži koje članovi Srpske napredne stranke šire o njima kako bi ‘ugasili’ i novine i njih lično – o čemu postoje video zapisi“, kao i da od toga neće odustati.