Dva paralelna Glavna odbora DS-a: Optužbe, isključenja i ujedinjenja

Vesti 28. jun. 202020:14 > 20:22
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tara Radovanović

Dva glavna odbora Demokratske stranke održana se paralelno u Beogradu i Šapcu. Predsednik DS Zoran Lutovac ne priznaje skup u Beogradu i navodi da ima ubedljivu većinu članova Glavnog odbora na svojoj strani. On je pokrenuo postupak za isključenje iz stranke Balše Božovića, Radoslava Milojičića Kene, Slobodana Milosavljevića, Branislava Lečića i Gorana Jaića. Članovi glavnog odbora DS koji su zasedali u Beogradu ne spore da je Lutovac legitimni predsednik, ali ističu da je legitiman i njihov zahtev za održavanje vanredne izborne skupštine.

Nasleđe, istorija i slika Zorana Đinđića i dalje vrede na politickoj sceni i obe suprotstavljene grupe u Demokratskoj stranci – i ona okupljena u Beogradu i ona u Šapcu – ih žele za sebe. Zato je u toku prebrojavanje, kao i mnoge zakulisne igre u nekada najvećoj proevreopskoj partiji.

Predsednik DS-a Zoran Lutovac insistira da se ne može govoriti o dve ravnopravne grupe jer iza njega, kako kaže, stoji ubedljiva većina članova Glavnog odbora, kojih je ukupno 360 ali ih je oko 300 aktivno.

POVEZANE VESTI

 „Prvo, tu nema podela niti bilo kakvog krila. Postoji legalno rukovodstvo, članovi Glavnog odbora. 191 član Glavnog odbora je bio za nastavak reforme stranke, a njih tridesetak je bilo protiv i zasedali su u hodniku i donosili nelegalne i vanstatutarne odluke. Tu ne možemo govoriti o podeli. To je pokušaj nezadovoljnih svojim položajem da preuzmu stranku. Suštinski, inicijatori svega toga su ljudi koji su želeli saradnju sa Aleksandrom Vučićem i SNS-om“, tvrdi Lutovac.

Za to vreme u Beogradu kao da počinje neki novi davno najavljeni film. Vida Ognjenović uvela je u salu Doma omladine Borisa Tadića, predsednika iz vremena kada je DS bila na vrhuncu moći i posle čijeg izbornog poraza 2012. je i počeo pad stranke. Tadić je rekao da ne želi da deli DS i da bi otišao i u Šabac da ga je Lutovac pozvao.

Vida Ognjenović kaže da su pozvali ljude koji nisu članovi DS-a, kako bi „takozvanom opozicionom licu Srbije“ pokazali ko su i šta zaista smeraju.

„Da im kažemo šta mi to zaista smeramo, i da im objasnimo da mi nismo nikakvi pučisti, a još manje smo, kako nas predsednik zove, pristalice Vučića, što je najsmešnija optužba, može se reći. Mi smo namerili da sve učinimo da se DS vrati na glavni politički kolosek“, poručuje Ognjenović.

Namera grupe okupljene u Beogradu je ujedinjenje ranije otcepljenih delova velike DS u novu veću partiju. Zato je taj Glavni odbor ovlastio Vidu Ognjenović, Aleksandru Jerkov i Dragoslava Šumarca da u ime DS-a potpišu ugovor o ujedinjenju sa Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića.

„Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovan je legitiman predsednik i gospođa Vida Ognjenović i ja smo poslali pismo i zamolili ga da se zajedno usredsredimo na te izbore i da na jedini demokratski način prevaziđemo ove probleme u Demokratskoj stranci. Ovo naše je legalno jer je inicijativa za sazivanje izborne skupštine podneta na inicijativu 15 uglednih demokrata, i mi imamo potpise 137 članova Glavnog odbora“, ističe Šumarac.

Lutovac iz Šapca, pak, poručuje da put do povratka poverenja u DS vodi preko poštovanja datih obećanja da će DS bojkotovati izbore.

„Da nećemo mesec dana pred izbore menjati naše odluke, da ćemo držati reč. Pokazalo se da je to ispravna odluka, da su građani, naši članovi prepoznali to“, ističe predsednik DS-a.

U Šapcu za to vreme, Dragana Rakić izabrana je za novog zamenika predsednika stranke. Usvojene su i izmene statuta stranke jer su njegove odredbe i dovele do dvovlašća.