Dvojica mladića na Gazimestanu privedena nakon spora sa policijom oko zastave

Vesti 28. jun 202020:07 > 20:50
N1/arhiva, ilustracija

Nakon parastosa na Gazimestanu, pripadnici Kosovske policije priveli su dvojicu mladića koji su nosili srpsku zastavu.

POVEZANE VESTI

Kako prenosi RTV Kim, na izlasku iz spomen kompleksa dvojica mladića iz Lapljeg Sela, Vojislav Simić i Stefan Trajković, pokoškala su se sa policajcima zbog nošenja srpske zastave, nakon čega su ih pripadnici specijalnih jedinica policije spakovali u auto i krenuli sa njima put Prištine.

Stefan Trajković kazao je da je nakon što je policajac tražio Vojislavu Simiću da spakuje zastavu, „krenuo da odbrani druga“.

Nakon toga, došlo je do incidenta, specijalne jedinice policije su ih privele, a kasnije na magistralnom putu ka Prištini, oslobodile.

„Kada smo krenuli kući, Vojislav je imao zastavu u ruci. Prišao mu je jedan policajac i tražio mu je da spakuje zastavu. Kada sam video da se otimaju oko zastave, krenuo sam ka njima, da odbranim druga i da ne dam zastavu. Onda se situacija smirila i zastavu nisu uzeli. Došla je ROSU i krenuli su da nas fizički savladaju, dobili smo nekoliko udaraca i ubacili su nas u kola“, naveo je Trajković.

On je kazao da su ih policajci u autu tukli, a potom ih izbacili iz na magistralnom putu Priština-Mitrovica, nedaleko od Gazimestana.

„Bila su dva policajca sa nama u kolima pozadi. Kada smo se odvojili od mase, krenuli su da nas tuku po rebrima, glavi i leđima. Policajac koji je vozio udarao je mog druga laktom u glavu. Govorili su da ovde toga nema, da je ovo njihovo. Pustili su nas na magistralnom putu i nisu dozvolili da se vratimo na Gazimestan. Usput je naišla je jedna porodica iz Preoca koja nas je pokupila i odbacila do Lapljeg sela“, rekao je Trajković.

On je naveo da nemaju vidljive povrede i da su nakon pregleda u Domu zdravlja u Gračanici upućeni na hirurgiju.

„Pregledala me je doktorka, osećam da me leđa sve više stežu i da ne mogu da dišem, videćemo sada šta će nam reći na hirurgiji“, zaključio je Trajković.

Kancelarija za KiM i Srpska lista osudili hapšenje na Gazimestanu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista ocenili su hapšenje na Gazimestanu dvojice mladića iz Lapljeg sela kao institucionalnu represiju kosovske policije na veliki srpski praznik Vidovdan i zatražili najhitnije pronalaženje i kažnjavanje odgovornih za taj postupak.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je da su time „najdirektnije napadnuti identitet i najelementarnija nacionalna prava Srba na Kosovu i Metohiji“ i da očekuje da srpski politički predstavnici u Prištini zauzmu „najčvršći stav povodom ovog sramnog incidenta“.

„Prebijanje dvojice srpskih mladića zbog isticanja srpske zastave povodom Vidovdana jeste manifestacija institucionalnog nasilja Prištine i strahovlade koja svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na nacionalni ponos i pripadnost“, ocenio je Đurić.

Srpska lista navela je da je objašnjenje da su mladići isticanjem srpske zastave provocirali druge „licemerno“, s obzirom da se širom Kosova i Metohije vijore zastave Albanije, koja po njihovoj oceni, nije zvanična zastava čak ni za kosovske Albance, a posebno nije za Srbe“.

„Ovakvo derogiranje prava našeg naroda je apsolutno neprihvatljivo, što će zvaničnici Srpske liste istaći u razgovorima sa nadležnim ministrima u narednim danima“, dodaje se u saopštenju.