Lutovac: Ne postoje dva Glavna odbora, sednica u Šapcu jedina legalna

Vesti 28. jun 202013:01 > 14:14
Izvor: N1

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da je današnja sednica Glavnog odbora (GO) DS-a u Šapcu jedina legalna, dok je skup u Beogradu koji organizuju njegovi protivnici - protivan Statutu stranke. Lutovac je rekao da se u Šapcu okupilo 196 od oko 300 aktivnih članova GO DS što je, prema njegovim rečima, sigurna većina.

„Ne postoje dva Glavna odbora, ovde je legalno rukovodstvo i legalan poziv upućen članovima GO“, rekao je Lutovac uoči sednice.

On je rekao da nema podele DS-a, već su to pokušaji „nekih nezadovoljnih svojim položajem“, koji su „izmanipulisali članove koji nisu u toku sa dešavanjima u stranci“.

Kako je dodao „inicijatori svega toga“ žele saradnju sa Aleksandrom Vučićem, ali je prema njegovim rečima DS oštra opozicija Vučiću i ne pada mu na pamet da saradjuje s nim i „da mu bude ikebana“.

Lutovac je rekao da prihvatanje njegovog izveštaja na početku sednice GO prošle sedmice predstavlja podršku reformama koju je iskazalo najšire članstvo DS-a.

„Bojkot je prvi korak ka povratku poverenja gradjana, slede i organizaciono tehničke promene za sve koji žele da se uključe u borbu za reforme i protiv vlasti“, rekao je Lutovac.

On je rekao da DS nikada do sada nije isključivala članove i dodao da onaj ko se pojavi na tuđoj listi ili vodi kampanju za druge sam sebe isključuje, a kako je precizirao to se odnosi na Gordanu Čomić i Balšu Božovića.

„Demokratska stranka je odbranjena“

Predsednik DS poručio je, na otvaranju sednice Glavnog odbora, protivnicima koji pokušavaju da izazovu „krizu unutar nje“, da „skinu političke maske i da se međusobno pogledaju u oči“, navodeći i da je DS odbranjena i da se kvalifikovala da bude predvodnik u suštinskom menjanju Srbije, zajedno sa građanima.

„Moramo jedni druge u oči da se pogledamo i da kažemo – da li želite da budete DS ili samo ukras u Vučićevom parlamentu, Vučićevoj vladi i Vučićevoj političkoj sceni“, rekao je Lutovac, navodeći da je DS odbranjena i da su građani videli da je taj test položen sa najvišom ocenom.

GO jednoglasno je razrešio dužnosti sekretara DS Gorana Jaića.

On je, često prekidan aplauzima, rekao da se na sednici GO, u Zemunu, prošle sedmice, desila „sramota za koju smo mi, koji nismo bili krivi, morali da se stidimo“, kao i da je „neophodno objasniti građanima šta je suština tog događaja“, kada je sednica prekinuta pa je danas nastavljena u Šapcu.

Kako je rekao, „incidente i lošu sliku o DS u javnosti su poslali isti oni koji već dve godine prave opstrukciju u DS, nezadovoljni svojim položajem, mada su manipulacijama pridobili neke članove koji su imali dobre namere“.

„Suštinsko je neslaganje sa onima koji kažu – Vučić je ukrao našu politiku i ne treba da ga napadamo već da podržimo njegovu politiku. To je naivno i za decu u osnovnoj školi, a to su bile poruke u unutar stranačkoj kampanji“, rekao je Lutovac, navodeći da je dobio izbore u stranci na tome da DS mora biti „oštra opozicija Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci(SNS)“.

Takvi su smatrali, rekao je, da DS treba da sa „Vučićem i SNS pravi otvorenu koaliciju ili bude ikebana“, ali „mi ne pristajemo ni na jedno ni drugo, jer to nije dobro ni za mentalno zdravlje, ni za Srbiju, mi smo alternativa a ne njegavi poslušnici“.

Znajući da je ogromna većina DS za opoziconu liniju, oni su takav stav iznosili „iza kulisa, a pred javnosti su ćutali ili govorili nešto drugo, umesto da dodju na GO i otvoreno kažu za šta se zalažu pa će videti kakav je odgovor“.

Linija razdvajanja je, kako je naglasio, odnos prema SNS, prema funkcionisanju DS i reformama.

„Imamo problem za večitim funkcionerima, sa ljudima koji su u DS ušli kao ministri, funkcioneri i oni ne mogu da zamisle drukčiji DS osim ako su oni funkcioneri, ili se isključivo oni pitaju“, rekao je Lutovac.

Kako je rekao, za takve je članstvo „samo vojska koja će im obezbediti mandate, a oni će da rade za sebe, ali to veme je prošlo“.

Kako je istakao, na prvom mestu je interes javnosti, pa DS i tek onda lične ambicije.

„Otpor reformama je velik“, rekao je Lutovac, navodeći da protivnici promena u načinu funkcionisanja DS imaju podršku Srpske napredne stranke.

Potpredsednica DS Dragana Rakić je izjavila da je „ovo jedina legitimna i legalna sednica GO“.